Nieuw-Vlaamse Alliantie




Milquet durft probleem gezinshereniging uit Marokko niet aan te pakken

klok 14 januari 2011

Driekwart van de totale migratie uit Marokko naar ons land gebeurt via gezinshereniging. Als basis daarvoor dient een bilateraal akkoord uit 1964 (!) tussen ons land en Marokko: elke gezinshereniging met Marokkanen wordt zonder enige voorwaarde toegelaten. Nochtans bestond de mogelijkheid tot aanpassing, toen op 22 november minister van Werkgelegenheid Milquet een nieuw samenwerkingsakkoord afsloot met haar Marokkaanse ambtgenoot Jamal Rhmani. Maar het gebeurde (opnieuw) niet, gaf Milquet toe in de Kamercommissie.

Het heronderhandelen van dit akkoord is volgens de N-VA essentieel: andere niet-Europese gezinshereniging en -vorming kunnen enkel vanaf 21 jaar en mits voldoende huisvesting en inkomen. Kamerlid Theo Francken van de N-VA stelde dan ook de vraag aan minister Milquet: is het akkoord nu aangepast wat gezinshereniging betreft? "Neen", antwoordde Milquet.

Theo Francken: "Dit is dus een gemiste kans voor de federale regering om de al te soepele gezinshereniging tussen Marokkanen te beëindigen. Dat het niet om een klein fenomeen gaat, bewijzen de cijfers. In 2008 kwamen 1.941 Marokkanen tussen 18 en 34 jaar via gezinshereniging naar Vlaanderen. Dat is de grootste niet-Europese migratiestroom, goed voor driekwart van de totale migratie uit Marokko, traditioneel het grootste niet-Europese migratieland naar België. De sensibiliserings- en ontradingscampagnes die de Koning Boudewijn Stichting en Vlaams Minister van Inburgering Geert Bourgeois voeren, komen dan ook niets te vroeg."

Moeilijke integratie De N-VA pleit al langer voor het omzichtig omspringen met de onbeperkte gezinsvorming van jonge Marokkaanse Belgen met Marokkanen uit het land van herkomst. Uit cijfers blijkt dat 76% van de jongeren van Marokkaanse afkomst huwt met een partner uit Marokko. Dat bemoeilijkt de integratie: de tweede of derde generatie wordt opnieuw de eerste...

Weinig toekomst Bovendien blijkt uit de cijfers dat één op de vijf nieuwe Belgen die een partner laat overkomen, werkloos is. Als het gaat om nieuwkomers uit het Middellands Zeegebied of de Arabische wereld is de werkloosheid bijna 33%: een risicofactor die kan leiden tot kansarmoede en schoolachterstand van de kinderen uit deze huwelijken.

"De N-VA is één van de voortrekkers in het huidige parlementaire debat over het verstrengen van de wet op de gezinshereniging, maar de impact van deze nieuwe wetgeving blijft beperkt zolang er ook geen ander beleid komt inzake de gezinshereniging met Marokkanen, Tunesiërs, Algerijnen, Turken en ex-Joegoslaven. Zij vormen een groot deel van de jaarlijkse huwelijksmigratiestroom naar ons land. Voor ons is dit dossier in het geheel van het migratiedebat absoluut prioritair", besluit Theo Francken.

De minister ontwijkt het probleem Minister van Werk Milquet zei in de Kamercommissie dat niet zij, maar de staatssecretaris voor Asiel en Migratie bevoegd is. "Dat is niet waar. Het is wel degelijk aan de minister van Werk om - in samenspraak met de minister van Buitenlandse Zaken - dit bilaterale akkoord te heronderhandelen. Daarbij komt dat staatssecretaris van Asiel en Migratie, Milquets partijgenoot Melchior Wathelet, toegevoegd is aan... jawel, Joëlle Milquet. Het gaat dus absoluut niet over bevoegdheden, wel over onwil." stelt Kamerlid Theo Francken.

Er is nog een uitweg... Naast het heronderhandelen van de bilaterale akkoorden is er een andere uitweg, aangeleverd door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. In recente rechtspraak van de RvV wordt duidelijk gesteld dat de akkoorden van toen, ook enkel voor de arbeidsmigranten van toen gelden. Alle nieuwe gezinsvormingen vallen dus niet onder het toepassingsgebied van het bilateraal tewerkstellingsakkoord van 17 februari 1964. Indien deze rechtspraak strikt wordt toegepast, valt zowat niemand meer onder de doelgroep van deze bilaterale akkoorden. Bijgevolg is het zelfs niet meer nodig om akkoorden te heronderhandelen. Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be