Nieuw-Vlaamse Alliantie



Overheid moet de moed hebben om hoge sms-tarieven aan te pakken

klok 13 januari 2011

De overheid moet net zoals in andere Europese landen een initiatief nemen om de kost van de binnenlandse sms-tarieven te verlagen. Het is onaanvaardbaar dat een buitenlandse sms naar een Belgisch nummer vaak minder kost dan een sms'je binnen de landsgrenzen. "Ik vraag een marktanalyse naar buitenlands model en dat moet leiden tot een tariefdaling", zegt Kamerlid Peter Dedecker.

"De Belgische telecomregulator BIPT heeft de mogelijkheden om de sms-tarieven te drukken," zegt Dedecker, die een halt wil toeroepen aan de torenhoge sms-tarieven waarmee gsm-gebruikers hier geconfronteerd worden.

Die hoge prijzen in het binnenlands sms-verkeer worden steeds meer in vraag gesteld. De operatoren boeken jaarlijks een winst die in de honderden miljoenen loopt, terwijl de zogenaamde `terminatietarieven' - dit is wat de operator moet betalen aan een andere operator voor het afleveren van een sms op diens netwerk - technisch gezien zo goed als nihil zijn.

Marktanalyse nodig Peter Dedecker: "Een studie van de Franse telecomregulator ARCEP wees uit dat het afleveren van een bericht op het netwerk van een andere operator slechts 0,4 eurocent kost. De Belgische operatoren hanteren onderling tarieven die 10 tot 15 keer zo hoog liggen. Deze kosten worden uiteindelijk doorgerekend aan de consument. Ook in Denemarken en Polen zijn ze al tot gelijkaardige conclusies gekomen. De marktanalyse van ARCEP resulteerde bij onze zuiderburen dan ook in een gevoelige verlaging van het terminatietarief tussen operatoren, tot een uiteindelijk maximum van 1 eurocent vanaf 2012."

Peter Dedecker wil dan ook de overheid in de richting van het Franse voorbeeld stuwen: "We mogen dit gegeven niet blauwblauw laten, want de sms-markt is té belangrijk voor de consument en voor de jongeren in het bijzonder. Ook overheden en bedrijven gebruiken allerlei diensten, zoals bij de verkoop van tickets voor bus en tram. Nu komt bij de prijs van je ticket nog een veel te hoge surplus voor het ontvangen van die sms. Een verlaging van dit terminatietarief zou het sms'en voor iedereen veel goedkoper kunnen maken." Auteur(s): Peter Dedecker, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be