Nieuw-Vlaamse Alliantie



Vlaamse gidsenopleiding populairder dan ooit

klok 12 januari 2011

Niet minder dan 749 Vlamingen volgden vorig jaar een opleiding tot toeristische gids, museumgids of reisleider. Dat aantal ligt twintig keer hoger dan in 2009. Deze opmerkelijke cijfers kreeg Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) als antwoord op zijn schriftelijke vraag aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a).

Vlaanderen is een culturele schatkamer die jaarlijks door bijna tien miljoen toeristen uit binnen- en buitenland wordt bezocht. Op die groeiende toeristische markt neemt ook de vraag naar gediplomeerde gidsen toe. De Vlaamse Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) besloten daarom in 2009 een volwaardige opleiding in te richten om cursisten te vormen tot toeristische gids, museumgids of reisleider.

In De Oranjerie te Diest en het Perspectief te Gent studeerden in het schooljaar 2009-2010 33 cursisten in het avond- en weekendonderwijs af als gediplomeerd gids. Dit jaar besloten ook de CVO's van Brugge, Turnhout, Anderlecht, Antwerpen en het Hoger Instituut der Kempen een dergelijke opleiding aan te bieden. De inhoud van deze opleiding werd opgesteld in nauw overleg met Toerisme Vlaanderen, dat het best de noden van de sector kent.

Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) was benieuwd naar het succes van deze nieuwe opleidingen en vroeg Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) naar het aantal ingeschreven cursisten voor deze opleiding. De cijfers zijn indrukwekkend: voor het schooljaar 2010-2011 zijn in de zeven inrichtende scholen maar liefst 749 studenten ingeschreven. Dat is ruim twintig keer meer dan het aantal ingeschrevenen van vorig schooljaar. Koploper is Het Perspectief in Gent, goed voor 330 cursisten. Ook Spermalie in Brugge (151) en PCVO Antwerpen (102) ontvingen een enorm aantal inschrijvingen.

Volgens Marc Hendrickx is dit enorme succes te danken aan de Centra voor Volwassenenonderwijs, die inspelen op de noden van de arbeidsmarkt en vele mensen zicht geven op duurzame werkgelegenheid. Ook minister Geert Bourgeois (N-VA) verdient als minister van Toerisme een pluim voor de vlotte samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen en het volwassenenonderwijs. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be