Nieuw-Vlaamse Alliantie




Wathelet wijst nauwelijks criminele vreemdelingen uit

klok 13 januari 2011

Elk jaar wordt slechts een handvol criminele vreemdelingen die over verblijfsrecht beschikken, uitgewezen. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag van Kamerlid Theo Francken van de N-VA aan staatssecretaris Wathelet over de uitwijzing van vreemdelingen omwille van "ernstige inbreuken op de openbare orde". Het aantal uitwijzingen van criminelen die illegaal in het land verblijven, schommelt al jaren tussen de 200 en 400.

Voor de jaren 2006 tot en met 20 december 2010 geeft de Staatssecretaris de volgende cijfers (nvdr volgens de Staatssecretaris geldt een ministerieel besluit voor personen die illegaal in het land zijn; voor wie legaal op het grondgebied verblijft, is een koninklijk besluit nodig).
* Aantal Koninklijke Besluiten tot uitwijzing van criminele vreemdelingen in legaal verblijf: 2006: 6, 2007: 3, 2008: 0, 2009:
1, 2010: 4
Kamerlid Theo Francken (N-VA): "Het feit dat op 5 jaar tijd slechts 14 "zware jongens" werden uitgewezen met een KB tot uitwijzing toont aan dat er onvoldoende politieke wil aanwezig is binnen de regering om gebruik te maken van de uitgebreide wettelijke mogelijkheden om criminele vreemdelingen die legaal in België verblijven, uit te wijzen omwille van "ernstige inbreuken op de openbare orde". Er wordt van geen enkel hoofdstuk uit de Vreemdelingenwet minder gebruik gemaakt dan van Hoofdstuk 6: 'Terugwijzingen en uitzettingen'. Het lijkt wel of de Staatssecretaris hier altijd over leest."
* Aantal Ministeriële Besluiten tot uitwijzing van illegale criminele vreemdelingen: 2006: 251, 2007: 398, 2008: 234, 2009: 296, 2010: 300

Het aantal uitgewezen criminelen in illegaal verblijf lijkt in eerste instantie tamelijk hoog, zeker in vergelijking met de cijfers van de legaal verblijvende criminelen, maar hier horen kanttekeningen bij. Enerzijds zouden illegalen sowieso uitgewezen moeten worden, anderzijds is het probleem enorm. Alleen al in Antwerpen-Noord werden begin 2009 maar liefst 165 illegale drugsdealers opgepakt. Anderhalf jaar later waren er nog maar 8 van uitgewezen. Die 300 zijn dus maar een druppel op een hete plaat...

Eén minister van Asiel en Migratie Kamerlid Francken: "Er zijn weinig regeringsleden die zoveel zelf kunnen beslissen als de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Volledig autonoom beslist hij over wie al dan niet geregulariseerd wordt, over wie terug moet keren en over wie uitgewezen wordt op basis van criminele activiteiten. Het probleem is echter dat Staatssecretaris Wathelet vooral gebruik maakt van zijn mogelijkheid tot het geven van papieren aan illegalen in plaats van zijn mogelijkheid tot het uitwijzen van illegalen. Zolang de kans op papieren veel groter blijft dan de kans op uitwijzing, zullen we het land van melk en honing blijven. Wat we nodig hebben is één Minister van Asiel en Migratie die het volledige migratiebeleid uitvoert en die de koe wél bij de hoorns durft vatten. Net zoals onze buurlanden dat doen." Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be