FNV KIEM

Ook overheid sjoemelt met flexwerk

dinsdag 18 januari 2011

Ook de overheid doet mee aan gesjoemel met flexibele krachten. Dat blijkt uit de berichten aan het meldpunt flexwerk van de FNV in de afgelopen week. Tot nu toe zijn er in totaal 130 meldingen binnengekomen waaronder veel persoonlijke ervaringen van mensen in vaste dienst die worden ontslagen en daarna weer worden ingehuurd als flexwerker. In één van de gevallen wordt het voltallige vaste personeel ontslagen, en mogen maar enkele mensen terugkomen met een flexcontract.

Alleen tijdelijke contracten
Ook blijken bedrijven er alles aan te doen om te voorkomen dat mensen in vaste dienst komen. Veel mensen krijgen steeds jaarcontracten. Maar als die na 3 keer moeten worden omgezet in een vast contract kunnen ze vertrekken. Soms worden ze dan enkele maanden op hun eigen plek ingezet via een uitzendbureau, en krijgen ze daarna opnieuw een jaarcontract. In andere gevallen worden nieuwe mensen gezocht.

Balans is zoek
FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei maandag 10 januari tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie dat flexwerk voor werknemers altijd een keuze zou moeten zijn. Maar voor 6 op de 10 is het dat nu niet. Jongerius: `De balans is zoek. Werkgevers wentelen nu te gemakkelijk hun risico's af op de individuele flexwerker.' De FNV wil snel een gesprek met minister Kamp. De minister zou geen ontslagvergunning meer af moeten geven om vaste mensen eerst te ontslaan en vervolgens als flexkracht terug te nemen.

Meldpunt komende weken nog geopend
Het meldpunt flexwerk blijft voorlopig nog geopend. De FNV zal alle meldingen zorgvuldig bestuderen en onderzoeken welke actie nodig is.