CDA


Marlies Veldhuijzen van Zanten: Zorgplan op maat voor patiënt dinsdag 18 januari 2011

De rechten van patiënten in zorginstellingen worden voortaan vastgelegd in een individueel zorgplan. Dat betekent dat vooraf wordt afgesproken welke handelingen verzorgend personeel moet uitvoeren. Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel hierover van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid. In de zorg staan de wensen en behoeften van de cliënt immers centraal.

Achtergrond van de Beginselenwet is het uitgangspunt van het Regeer- en het Gedoogakkoord dat de zorg voor mensen die afhankelijk zijn van zorg ook daadwerkelijke goed gewaarborgd wordt.
Het voorstel van de staatssecretaris is om in een Beginselenwet concrete rechten op te nemen voor bewoners van zorginstellingen. Het belangrijkste recht is het recht op de regie over het eigen leven. De cliënt heeft zelf invloed op de kwaliteit van leven. De patiënt geeft zelf sturing aan de contacten met familie en vrienden. Alle andere rechten die in de Beginselenwet worden opgenomen staan in het teken hiervan.

'De afspraken die de patiënt maakt met de instelling, zullen voortaan leidend zijn', zegt de staatssecretaris in een toelichting. Als voorbeeld noemde ze dat een patiënt die incontinent is, afspraken kan maken dat personeel na een belletje komt met washand en schone kleren.

Het instrument om over deze rechten afspraken op maat te maken is het zorgplan. De bespreking van het zorgplan moet beginnen met de vraag: âhoe wilt u uw leven inrichten, nu u bij ons woontâ. In het gesprek wordt besproken hoe de wensen van de cliënt zo goed mogelijk kunnen worden gehonoreerd binnen de mogelijkheden van de instelling. Als een zorginstelling niet voldoet aan de afspraken, kan de patiënt een interne klachtenprocedure starten. Als dat niet afdoende is, kan de inspectie of de rechter worden ingeroepen.