Erasmus Universiteit Rotterdam

Vorsten en oorlogen hadden grote invloed op staatsvorming in Vroegmoderne tijd

Hoogleraar Von Friedeburg start nader onderzoek met grote subsidie van NWO

Hoogleraar Vroegmoderne Geschiedenis Robert von Friedeburg van de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Academisch Directeur van het Erasmus Center for Early Modern Studies heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie van 750 000 Euro toegekend gekregen. Hij start hiermee het project `Reason of State' waarin hij gaat onderzoeken hoe er in de zeventiende eeuw over de staat en over vorstelijk gezag werd gedacht. Het project start medio 2011 en zal vier jaar duren.

Lang is door historici gedacht en beweerd dat, na het ineenstorten van de middeleeuwse ordening, in de zeventiende eeuw de moderne bureaucratische staat is ontstaan. Vandaag de dag is niet iedereen het daarmee eens. Von Friedeburg schept in zijn project meer duidelijkheid hierover. Hij stelt dat de vorming van de moderne bureaucratische staat niet zozeer de belangrijkste politieke ontwikkeling in de Vroegmoderne Tijd was, maar de verandering van het vorstelijk gezag.

Vorsten in de zeventiende eeuw veranderden door hun deelname aan oorlogen op grotere schaal dan voorheen en tegen ongekend hoge kosten. Daarnaast kwamen er in de maatschappij groepen op die het vorstelijk gezag politiek steunden. Zo werd niet de opkomst van de moderne staat mogelijk gemaakt, maar de opkomst van de `nieuwe monarchie'. In het project Reason of State zullen de onderzoekers dit aantonen door te bekijken hoe vooraanstaanden in die tijd over de politiek en vorsten schreven en hoe het nieuwe vorstelijk gezag tot uiting kwam in politieke pamfletten.

Met dit onderzoek beoogt Von Friedeburg bij te dragen aan onze kennis over staatsvorming en machtsverhoudingen in de Vroegmoderne tijd. Het project staat ook in samenhang met een al eerder gehaalde subsidie van de ESF over de "Nieuwe Monarchie", een samenverkingsverband met onderzoekers uit Cambridge, Parijs, Aberdeen en Georgetown.