Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Beloning bestuurders woningcorporaties maximaal 130% brutosalaris minister 18 januari 2011 10:21

De beloning van bestuurders en hoogste leidinggevenden van woningcorporaties mag niet uitstijgen boven een beloningsmaximum, gebaseerd op 30 procent meer dan het brutosalaris van een minister. Dit blijkt uit het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (download), afgekort WNT, dat Minister Donner van BZK bij de Tweede Kamer heeft ingediend. De WNT stelt een maximum aan de beloning van bestuurders en hoogste leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector en bevat regels over het openbaar maken van de beloning. De huidige wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (Wopt) wordt vervangen door de WNT.

Drie beloningregimes
De WNT kent drie beloningsregimes. Woningcorporaties vallen evenals het onderwijs, de publieke omroep en de drinkwaterbedrijven in het strengste regime. aarbij mag de beloning van bestuurders en hoogste leidinggevenden niet uitstijgen boven een beloningsmaximum, gebaseerd op 30 procent meer dan het brutosalaris van een minister. Dit komt neer op een bedrag van 187.340 euro, vermeerderd met componenten voor onkostenvergoeding (7.559 euro) en het werkgeversdeel van het pensioen (28.767 euro). De ontslagvergoeding wordt, overeenkomstig het regeerakkoord, gemaximeerd op 75.000 euro.

In het tweede regime (voor bijvoorbeeld verzorgingstehuizen en ziekenhuizen) mag de beloning niet uitstijgen boven de voor die sector geldende norm. Deze norm wordt door de betrokken minister vastgesteld. Ook hierbij geldt de gemaximeerde ontslagvergoeding van 75.000 euro. VTW en Aedes hebben in de consultatieronde voorafgaand aan het wetsvoorstel gezamenlijk gepleit voor het onderbrengen van de corporaties in het tweede regime, gezien het private karakter van woningcorporaties en het feit dat geen sprake is van bekostiging uit publieke middelen.

Het derde regime, waaronder uitsluitend de zorgverzekeraars vallen, houdt in dat het kabinet de beloning niet normeert.

Beloningen openbaar
Voor alle instellingen geldt dat de beloning van bestuurders openbaar wordt gemaakt. Deze verplichting tot openbaarmaking geldt ook voor de beloning van andere werknemers, als deze uitstijgt boven het beloningsmaximum gebaseerd op 130 procent van het brutosalaris van een minister.

De WNT geeft de betrokken minister de bevoegdheid om de wettelijke beloningsafspraken te handhaven. In het uiterste geval kunnen betalingen die op grond van de wet verboden zijn, aan de werknemer worden ontnomen.

Advies Raad van State
De Raad van State plaats in haar advies (download) van augstus 2010 onder meer vraagtekens bij de noodzaak van het wetsvoorstel en de gekozen generieke aanpak in plaats van een meer specifieke (sectorgewijze) aanpak, gericht op die sectoren waar zich concrete problemen voordoen. Hij beveelt aan het voorstel op onderdelen aan te passen. Het kabinet heeft naar aanleiding hiervan het gewijzigde wetsvoorstel en de gewijzigde Memorie van Toelichting (download) op 14 januari 2011 openbaar gemaakt. Zie verder het Nader rapport hierover van de minister van BZK.