Gemeente Doetinchem

Kunstenaars aan het werk in parkeergarage Het Loo

Nieuwsbericht, 18 januari 2010

Vanaf maandag 17 januari 2011 werkt kunstenaar Cornel Bierens samen met twee assistenten aan de realisatie van een kunstwerk in het atrium van parkeergarage Het Loo. Het kunstwerk, De zakheilige van Doetinchem genoemd, maakt de nieuwe parkeergarage straks helemaal af. Naar verwachting zal het kunstwerk in de loop van april 2011 klaar zijn. De zakheilige is 1 bij 3 cm groot
Een beeldje van 1 bij 3 cm komt centraal te staan in het kunstwerk dat Cornel Bierens en zijn assistenten Dick en Margo van Berkum maken. De 18de-eeuwse zakheilige is gevonden bij opgravingen ter plaatse vóór de bouw van de garage begon. De heilige werd in de zak meegedragen als een afweermiddel tegen ziekte, gevaar en andere spoken. Het beeldje zal te bewonderen zijn in een speciaal ontworpen reliekschrijn, en bovendien in de vorm van een levensgrote kopie, samengesteld uit andere archeologische vondsten (scherven) uit Doetinchem en omgeving.

Op twee manieren waarnemen
In een langgerekte bloembak in het atrium wordt een installatie gebouwd van 120 staken met een scherf erop, die op twee manieren kan worden waargenomen. Beneden als een sculptuur van een groep rietstengels waaruit aan de top een blad groeit. En boven, als je er vanuit een bepaald punt naar kijkt, als een uit elkaar gevallen en weer zorgvuldig in elkaar gelijmd heiligenbeeld. Het werk wordt omsloten door twee rode wanden met daarop de beginregels van twee gedichten van dichteres en archeologieprofessor Esther Jansma.

Achterliggende gedachte
Het kunstwerk is gemaakt vanuit de gedachte dat onze aanwezigheid in een parkeergarage doorgaans niet meer is dan een overgangsmoment. Eigenlijk precies zoals ons hele leven, want ook dat is maar kort vergeleken bij de eeuwigheid. Maar het wordt al weer langer als we beseffen dat heel ons verleden nodig was om ons leven te laten ontstaan. In dit kunstwerk kunnen we door een sleutelgat naar dat verleden kijken en zien dat alles wat al in stukken uiteen was gevallen, toch weer op een mooie manier tot een geheel kan worden gesmeed.
De kosten voor het kunstwerk bedragen ongeveer EUR 100.000. Hiervan komt EUR 70.000 uit het Cultuurfonds en EUR 30.000 uit de bouwkosten en van subsponsoren. Goldwijk is een van deze subsponsoren. Zij lenen gereedschappen aan de kunstenaars.

Open huis 5 februari
De kunstenaars zijn op doordeweekse dagen aan het werk in parkeergarage Het Loo. Op zaterdagochtend 5 februari 2011 is van er van 10.00 tot 12.00 uur een open huis voor geïnteresseerden in het atrium van parkeergarage Het Loo. De kunstenaars vertellen deze ochtend alle ins en outs over de zakheilige van Doetinchem en de realisatie daarvan. Cornel Bierens schrijft wekelijke een update over de werkzaamheden. Deze is te lezen op deze site.

Cornel Bierens Cornel Bierens
Cornel Bierens is beeldend kunstenaar, schrijver en kunstcriticus. Hij schreef jarenlang over kunst in onder meer NRC-Handelsblad en publiceerde een kinderboek over kunst met de titel Schildpad met Roos en Mes. Als beeldend kunstenaar realiseerde hij vele projecten, die zich net als in Doetinchem baseerden op het principe van de anamorfose. In het Stedelijk Museum in Amsterdam maakte hij een schilderij van Breitner na maar dan honderd keer zo groot, met door kinderen beschilderde tegeltjes als materiaal. In Amstelveen maakte hij een schilderij van Constant na in drie dimensies door het stadplein te vullen met grof afval. Met Dick en Margo van Berkum, beiden ook professionele kunstenaars, vormt hij een beproefd team.