Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

18 januari 2011

Nederlandse kennissector dreigt te verzwakken
Reactie NWO op Kennis en Innovatie Foto 2011

De Nederlandse kennissector is sinds vorig jaar niet structureel sterker geworden. De jaarlijkse Kennis en Innovatie Foto toont een zeer wisselend beeld van de Nederlandse prestaties op het gebied van onderwijs, onderzoek, innovatie en ondernemerschap. Dit is één van de conclusies die de KIA-coalitie van Nederlandse kennispartijen en het bedrijfsleven vandaag presenteert met de Kennis en Innovatie Foto 2011.

De Kennis en Innovatie Foto 2011 laat zien of Nederland op koers ligt om via onderwijs, onderzoek, innovatie en ondernemerschap weer terug te komen in de top vijf van kenniseconomieën. Jaarlijks evalueert de KIA-coalitie de belangrijkste maatregelen en investeringen voor de hele kennisketen: onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven. NWO is één van de 31 KIA-partners.

NWO-voorzitter Jos Engelen is gematigd positief over de ontwikkelingen in het onderzoek in Nederland: 'Het is goed om te zien dat Nederland nu nog - relatief gezien - prima presteert. Nederlandse onderzoekers publiceren nog altijd zeer veel wetenschappelijke artikelen'. Engelen uit echter zijn zorgen over de sterke daling van het aantal onderzoekers in Nederland: 'De KIA-foto laat zien dat het aandeel onderzoekers per duizend mensen in de beroepsbevolking in één jaar tijd is afgenomen met tien procent. De zeer lage investeringen in onderzoek doen vermoeden dat het aandeel onderzoekers alleen maar verder zal dalen. Dat is absoluut een slecht perspectief voor de kennisambitie van dit land.'

KIA-coalitie
De Kennis en Innovatie Foto is de eerste voortgangsrapportage van de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) 2011-2020. De agenda is ontwikkeld door een coalitie van partners uit het onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven, de KIA-coalitie. De coalitie bestaat uit de volgende organisaties: AcTI-NL, AIM, AOb, CNV, CNV Onderwijs, FNV, Fotin, HBO-raad, ICT Regieorgaan, Innovatieplatform Twente, ISO, Kennisnet, KNAW, LTO Nederland, MBO-raad, MHP, MKB Nederland, NGI, NWO, Paepon, Platform Bèta Techniek, PO-raad, SBL, SBO, Stichting Brainport, Stichting van het Onderwijs, STW, TNO, VNO-NCW, VO-raad en VSNU.

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---