Gemeente Achtkarspelen


Raadsvergadering 13 januari 2011

De agenda van de eerste raadsvergadering in het nieuwe jaar bevatte onderwerpen waarbij zo nu en dan flink werd gediscussieerd.

Bijstandsfraude
`Bent u ook van mening dat er sprake is van slordigheid bij de controle op bijstandsfraude binnen onze gemeente?' Met deze vraag prikkelde CDA-raadslid Sietse Miedema het college. Hij doelde op een krantenartikel over de uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden. In het artikel wordt uitkeringsfraude beschreven van een inwoner uit Achtkarspelen. De rechtbank kon niet begrijpen dat de gemeente tot 2007 heeft gewacht met het onderzoeken van deze bijstandsfraude. `Deze gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs', aldus verantwoordelijk wethouder Klaas Antuma. `Qua fraudebestrijding zijn we nu op volle sterkte. Dit zal in de toekomst niet weer gebeuren.'

Gladheidbestrijding
Het initiatiefvoorstel van de VVD-fractie tot uitbreiding van het gladheidbestrijdingsplan is door de raad verworpen. Raadslid Dirk Pool vroeg om twee tankstations, die niet aan de huidige strooiroute liggen, mee te nemen in de gladheidbestrijding. `Wat ons betreft een veiligheidverhogend effect. Ik verwacht dat het college hier positief op zal reageren', aldus de VVD'er. Wethouder Marten van der Veen deelde die mening niet. `It gjit hjir net om it jild, mar om in prinsipe.' De PvdA-fractie omarmde het initiatiefvoorstel van de VVD en ook de GBA sprak haar steun uit. `Laten we deze winter gewoon de twee locaties strooien en in de zomer de gladheidbestrijding evalueren.' Na een schorsing van vijf minuten besloot de meerderheid van de raad dat er eerst een evaluatieplan moet komen waarin duidelijk wordt waar aanpassing van de strooiroute in Achtkarspelen noodzakelijk is.

Financieel tekort Caparis
De raad wil dat er duidelijke afspraken gemaakt worden met gemeenten die deelnemen in Caparis. In een motie van de FNP wordt het college opgeroepen afspraken te maken over een minimum in de afname van personeel bij Caparis. FNP-raadslid Tjibbe Brinkman sprak klare taal. `Wy wolle net langer opdraaie foar de tekoarten fan oare gemeenten. Eltse gemeente moat har ferantwurdelikens nimme yn de ferdielkaai.' Ook de PvdA-fractie wond er geen doekjes om. `Wij zijn niet teleurgesteld in Caparis, wij zijn boos op Caparis', aldus Theun Nicolai. Wethouder Antuma vond het te gemakkelijk om een traject in te zetten waarin Caparis wordt opgeheven. `Dit gaat wel over ons eigen Caparis. Ik begrijp de motie van de FNP, maar heb er geen behoefte aan. Wij zijn hier al volop mee bezig.' Het CDA is van mening dat het hele verhaal twee kanten heeft. `We kunnen niet veel doen, wel druk uitoefenen op andere gemeenten', aldus raadslid Miedema. Na een korte schorsing besloot het college de motie van de FNP over te nemen.