Gemeente Ede

dinsdag, 18 januari 2011

Subsidie voor herstel Doesburger Eng

info@ede.nl

Het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft besloten een bedrag van maximaal EUR75.000 beschikbaar te stellen voor behoud en herstel van de Doesburger Eng. Hiermee kan de Stichting Buurtschap Doesburger Eng de maatregelen uit gaan voeren uit het herinrichtingsplan Doesburger Molenterrein.

Een eerder inrichtingsplan kon niet uitgevoerd worden omdat de provincie vanwege de bezuinigingen geen geld meer beschikbaar stelt. Met deze subsidie kan nu dus toch een aanvang gemaakt worden met het herstel van het terrein rond de Doesburger Molen. De maatregelen staan in het herinrichtingsplan dat door de Stichting Buurtschap Doesburger Eng is opgesteld. Het stichtingsbestuur bestaat uit bewoners en gebruikers van de Eng en een aantal deskundigen. Het plan kent een breed draagvlak in het gebied.

Herstel en behoud

De maatregelen omvatten onder andere herstel van de contouren van de schaapsdriften, de aanleg van een heideveld en van een akker voor de verbouw van koren. Het gebied is de laatste jaren verruigt. Door het verwijderen van ongewenste begroeiing en onderhoud aan bomenrijen worden de aanwezige waardevolle landschapselementen versterkt.

Doesburger Eng

Het hele gebied van de Doesburger Eng beslaat zo'n 200 hectare. Het is de enige vrijwel ongeschonden eng in Ede. In de gebiedsvisie voor dit gebied is aangegeven dat de gemeente belang hecht aan het behouden en verbeteren van de landschapsstructuren.