Stichting Biologica


Stadslandbouw wint terrein

Wie `stadslandbouw' intikt in Google, krijgt 5.680 resultaten. Kies je daarna voor 'biologische stadslandbouw', dan blijven er maar liefst 3.580 resultaten over. `Urban farming' rukt op, van Toronto in Canada tot Almere in de Flevopolder. Wijkvernieuwers, betrokken burgers en beleidsmakers zijn met het onderwerp bezig. Bij de BioVak-beurs in Zwolle is deze week ook aandacht voor het thema. De stadslandbouw wint letterlijk terrein en draagt bij aan verdere verduurzaming van de voedselketen.

Stadslandbouw is te omschrijven als agrarisch gebruik van groene ruimte in steden, zoals braakliggende stukken grond, stadsparken en natuurlijk moestuinen. De terreinen worden vaak mede beheerd door (wijk)bewoners en daar plukken ze zelf de vruchten van. Het levert werk en vers voedsel op, zorgt voor integratie, biedt mogelijkheden voor de zorgsector en het vergroent de stedelijke omgeving (wat voordelig is voor o.a. bijen).

Een inspirerend voorbeeld is ´Grown in Detroit´, een documentaire over stadslandbouw in Detroit (VS). Op donderdag 3 februari vindt een speciale vertoning van deze film plaats op de Warmonderhof in Dronten (zie hieronder). De filmavond is een voorproefje van het URBAN Foodpolicy and Ag Filmfestival op 14 mei, een initiatief van Eetbaar Rotterdam & Filmmij.

Uit het persbericht van de organisatoren:
Detroit Motor City, autocentrum van de wereld en volgens de statistieken één van de gevaarlijkste steden van Amerika. Doordat de auto-industrie er de laatste 50 jaar grotendeels is weggetrokken heerst er hoge werkloosheid, criminaliteit en leeft één derde van de bevolking onder de armoede grens. De stad is economisch ongelofelijk hard getroffen. Mede hierdoor verliet meer dan de helft van de bevolking, een miljoen mensen, de stad. Arme, veelal zwarte arbeiders bleven achter. Door de leegloop ligt ondertussen meer dan één derde van de stad er braak bij. De ooit rijkste stad van Amerika veranderde in een ´villa getto´. Maar verrassend genoeg draagt de stad zelf de oplossing aan voor al deze misère. De natuur neemt over en de stad vergroent van binnenuit. De achtergelaten bevolking van Detroit plukt nu letterlijk de vruchten.

Stadsboeren

Plekken waar vroeger huizen, fabrieken en scholen stonden, liggen nu braak omdat slechts de helft van de oorspronkelijke bevolking is gebleven. De bevolking neemt het heft in eigen handen in deze vergeten stad. Op braakliggend terrein midden in de stad wordt groenten en fruit geteeld. De oogst wordt gedeeld met de, veelal arme, omwonenden, of op de markt verkocht. De stadsboer blijkt, al dan niet noodgedwongen, bestaansrecht te hebben. Ook blijkt de in Amerika grotendeels uitgestorven bijenbevolking te floreren in Detroit. Dit komt door de grote variatie aan bloemen op de braakliggende terreinen en omdat er geen pesticide door de stadsboeren wordt gebruikt. Deze en meer unieke ontwikkelingen in een verpauperde stedelijke omgeving laten een kant Amerika zien die zo weinig belicht wordt.
Bron: persbericht Filmmij

Meer weten over stadslandbouw?

* Donderdag 20 januari, BioVak-beurs in de IJsselhallen, Zwolle. Workshop `Stadslandbouw in de Randstad'. Zaal 1, 13.30 uur. Zie: www.biovak.nl


* Donderdag 3 februari, Warmonderhof, Dronten. Speciale vertoning documentaire `Grown in Detroit' in het bijzijn van Paul Weertz en de filmmakers. Aanvang 19.30 uur. Met voorprogramma. Zie: www.warmonderhof.nl

»