Gemeente Eindhoven

Cheque voor baas die jongere of 45-plusser aan werk helpt

Werkgevers die een jongere tot 27 jaar of een 45-plusser aan het werk helpen, krijgen een Werkcheque tot maximaal 5.500 euro. Het Regionaal Arbeidsmarkt Platform Zuidoost Brabant wil hiermee honderden jongeren en ouderen aan een baan helpen. Voor de regeling is in totaal 1,86 miljoen euro beschikbaar.

Jongeren

Doel van het Platform is om 370 jongeren met de Werkcheque aan werk te helpen De regionale jeugdwerkloosheid onder jongeren vertoont een licht dalende lijn sinds 1 januari 2010. In het Regionaal Arbeidsmarkt Platform Zuidoost Brabant werken de regionale Werkpleinen (gemeenten en UWV WERKbedrijf), onderwijs en bedrijfsleven samen.

Een werkgever krijgt een cheque van 3.000 euro als hij een jongere een jaarcontract geeft van minimaal 32 uur. Mag de nieuwe medewerker daarbij een opleiding volgen, dan komt daar nog eens maximaal EUR 2.500 bij. Biedt de werkgever een leerwerktraject aan, dan bedraagt de cheque EUR 4.500 euro. Leerwerktrajecten zijn erkende leerbedrijven waar jongeren 4 dagen per week werken en een dag naar school gaan. Werkgevers mogen maximaal vijf jongeren aannemen met een werkcheque. Deze werkcheque kunnen werkgevers innen als de jongeren die zij aannemen wonen in één van de SRE gemeenten.

Aardig is dat jongeren zélf ook een werkcheque kunnen downloaden en meesturen bij sollicitaties. Bijvoorbeeld jongeren die minimaal drie maanden aaneengesloten baantjes op uitzendbasis hebben gehad. Deze regel is omdat niet alle werkzoekende jongeren staan ingeschreven.

45-plussers

Tot 1 april 2011 kunnen werkgevers voor het aannemen van 45-plussers ook een financiële vergoeding krijgen. Een werkgever krijgt een cheque van EUR 4.000 als hij een oudere werkzoekende een jaarcontract geeft van minimaal 32 uur.

De initiatiefnemers van de werkcheque en de 45+ regeling verwachten dat deze voor werkgevers net dat duwtje in de rug kunnen zijn om een jongere of 45+ er aan te nemen. De werkcheque en 45+ regeling worden gefinancierd uit regionale fondsen en het Europees Sociaal Fonds.

Meer informatie over de werkcheque en de 45+ regeling is te vinden op www.werkpleinmercado.nl