CNV Vakmensen


Stunten met vlees ook slecht voor werknemers slachterijen

18 januari 2011
CNV Vakmensen heeft begrip voor de actie van varkensboeren, die vandaag een aantal slachterijen hebben geblokkeerd, uit protest tegen de lage vleesprijzen die zij krijgen. "Het zou eens afgelopen moeten zijn met het gestunt met vlees", vindt CNV-onderhandelaar Frans van de Veen. "Niet alleen de varkensboeren hebben daar last van. De 15.000 werknemers die in de vleessector werken, zijn hier net zo goed de dupe van."

Volgens Van de Veen zit het probleem in de hele keten. "Alles is erop gericht om het vlees zo goedkoop mogelijk in de schappen te krijgen. Maar dat kan natuurlijk niet ongestraft. De werknemers in de vleessector betalen daar uiteindelijk de prijs voor. Ze merken het aan hun arbeidsvoorwaarden, aan de druk om zo snel en flexibel mogelijk te werken, aan de veiligheid die onder de druk komt te staan."

Verantwoordelijkheid

Consumenten staan er volgens Van de Veen helaas te weinig bij stil waar het vlees vandaan komt en hoe het er in slachterijen aan toegaat. "En inkooporganisaties van grote supermarktketens zouden hierin meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet meer stunten met vlees."

Van de Veen hoopt dat er in de hele keten - van boer tot consument - een discussie op gang komt om hier verandering in te brengen.
---