Gemeente Maasgouw


Hoogwater daalt; aandacht voor slib en zwerfafval

Het water in de Maas laat een dalende trend zien. Op de drooggevallen gedeelten kan slib achterblijven. Om eventuele risico's te voorkomen adviseert de GGD het volgende:

* Laat kinderen niet in het slib spelen (speeltoestellen, zandbakken, speelplaatsen). Probeer het slib te verwijderen.
* Groente en fruit die in het water hebben gestaan kunnen in beginsel nog worden gegeten mits ze goed worden afgespoeld zodat het slib verwijderd is.

Het gaat puur om preventie. Er zijn geen metingen aan het slib verricht maar de ervaring leert dat rivierslib verontreinigingen kan bevatten. De ervaring leert dat het kan gaan om zware metalen, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en eventueel minerale oliën.

Het is niet verstandig uw kinderen in de slib te laten spelen. Kinderen (vooral van 1-6 jaar) stoppen vaak hun hand in hun mond. Zodoende worden ze blootgesteld aan het slib. Het is dus extra belangrijk om ook hun handen te wassen voor het eten.

De verantwoordelijkheid voor het opruimen van zwerfvuil ligt bij de beheerder, pachter of eigenaar van het perceel. Voor de afvoer en de verwerking van het zwerfvuil kunnen zij een beroep doen op Rijkswaterstaat via telefoonnummer 0800-0341.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00