Siemens

Persbericht

Den Haag, dinsdag 18 januari 2011

Ontruimings- en omroepinstallatie voor grootste handelsgebouw ter wereld

FloraHolland heeft Siemens Building Technologies de opdracht gegeven voor het leveren en installeren van een nieuwe ontruimings- en omroepinstallatie. De Sinteso Evac Klasse A ontruimingsinstallatie van Siemens is bestemd voor FloraHolland in Aalsmeer, één van de vijf vestigingen van FloraHolland. Aalsmeer is met een oppervlakte van ruim één miljoen vierkante meter circa 200 voetbalvelden - het grootste overdekte handelsgebouw ter wereld.

De Sinteso Evac installatie met maar liefst 4000 luidsprekers wordt niet alleen gebruikt om het veilinggebouw snel en veilig te kunnen ontruimen bij calamiteiten, maar wordt ook gebruikt voor muziek tijdens het werk, als wel voor communicatie met de circa 1600 medewerkers die zich dagelijks op de vloer van de veilinghallen bevinden

Bijzonder is dat - onder het motto: als het niet wordt gebruikt, wordt er ook niets verbruikt de ontruimingsinstallatie geen energie vraagt als deze niet in gebruik is. Desondanks waakt Sinteso Evac volcontinue; een functie die volledig in overeenstemming is met de geldende normen.

De Sinteso Evac ontruimings- en omroepinstallatie wordt opgebouwd uit verschillende centrale eenheden op diverse locaties. De onderlinge koppeling geschiedt op basis van een glasvezel ringverbinding. Door gebruik te maken van geadresseerde lusisolatoren, wordt het toepassen van functiebehoudende bekabeling en kabelwegen tot een minimum beperkt.

Het grote voordeel van deze geadresseerde lusisolatoren is, mede gezien de omvang van de Aalsmeerse locatie, dat het beheer en het onderhoud eenvoudiger zijn uit te voeren.
Indien er een kortsluiting plaats vindt, zal het systeem het gedeelte van de sluiting isoleren en binnen de huidige normen en gestelde tijd weer operationeel zijn. Daarbij kan men, door de adressering van de isolatoren, eenvoudig vast stellen om welk gedeelte van de lus het gaat.
Sinteso Evac is volledig compatibel met het in gebruik zijnde gevarenmeldsysteem MM8000, waardoor integratie in de bestaande Siemens brandmeldinfrastructuur en bediening door middel van touch screens aanmerkelijk wordt vereenvoudigd.

De oplevering van de eerste fase in de realisatie van de nieuwe ontruimings- en omroepinstallatie is gepland voor eind dit jaar. De totale installatie zal in 2014 operationeel zijn.