Wageningen Universiteit en Researchcentrum
melkveebedrijven

Mestscheiding mogelijk perspectiefvol voor melkveebedrijven

18 jan 2011

Mestscheiding kan economisch interessant zijn voor melkveebedrijven. Bepalend hiervoor is de mogelijke besparing op mestafvoerkosten. Met de dikke fractie van gescheiden mest zijn veel kiloâs stikstof en fosfaat af te voeren met weinig volume. Met name als fosfaat beperkend wordt lijkt dit aantrekkelijk Dat blijkt uit onderzoek van Livestock Research en Plant Research International van Wageningen UR, in opdracht van het Productschap Zuivel. Op basis van de huidige inzichten is tevens een handige praktijktool ontwikkeld die een melkveehouder inzicht biedt in de financiële gevolgen van mestscheiding, afhankelijk van bedrijfskenmerken (zie hiervoor de Mestscheidingswijzer op www.koeienenkansen.nl).

Om de mestafvoer bij mestscheiding zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat na scheiding zoveel mogelijk fosfaat in de dikke fractie terechtkomt (hoog scheidingsrendement). Er zijn verschillende technieken waarmee mest wordt gescheiden, maar niet alle technieken hebben een even goed scheidingsrendement. Een vijzelpers of schroefpersfilter lijkt goed in de bedrijfsvoering van een melkveebedrijf te passen, omdat bij deze systemen het scheidingsrendement redelijk is en het investeringsbedrag relatief beperkt. Scheiders met een beter rendement zijn vaak een stuk duurder. Mogelijk kan via een loonwerker toch worden geprofiteerd van een hoog scheidingsrendement tegen beperkte kosten.

Veel melkveebedrijven moeten mest afvoeren omdat ze meer mest produceren dan de gebruiksnorm voor dierlijke mest toelaat. Vaak is het element stikstof beperkend, maar in de toekomst wordt voor steeds meer bedrijven fosfaat beperkend. Wanneer fosfaat beperkend is, zal met drijfmest meer stikstof worden afgevoerd dan volgens de gebruiksnormen nodig is (plaatsingsruimte is 250 kg N/ha bij derogatie). Deze extra afgevoerde stikstof zal de veehouder weer in de vorm van kunstmest kunnen aankopen of het bedrijf moet genoegen nemen met een lagere gewasopbrengst. Beide effecten kosten de veehouder extra geld. Een mogelijkheid om mestafvoer te beperken en om zoveel mogelijk eigen meststoffen op het bedrijf te benutten, is mestscheiding. Door mestscheiding ontstaat een dikke fosfaatrijke fractie die stapelbaar is. Omdat dit product geconcentreerd is, kunnen veel mineralen met een klein volume worden afgevoerd. Dit kan kosten besparen. De dunne volumineuze fractie kan zo op het eigen bedrijf blijven. Bovendien werkt de stikstof in deze dunne fractie beter dan de stikstof in normale drijfmest (80% versus 50%). Dit bespaart kunstmest(kosten).

Rapport 421 âPerspectief mestscheiding op melkveebedrijvenâ van A.G. Evers et al. kunt u gratis downloaden via http://edepot.wur.nl/160177

Contact
Aart Evers
Tel. 0320 - 293 415