Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA verkrijgt strengere regels voor naturalisatie via het parlement

klok 18 januari 2011

Voortaan kan enkel wie zich als een "goed burger" gedraagt, in aanmerking komen voor naturalisatie door het parlement. Kandidaten moeten kunnen aantonen dat ze zich integreren, willen werken en de taal van hun woonplaats proberen te begrijpen en te spreken. Dat heeft de N-VA-Kamerfractie vandaag bedongen in de Kamercommissie Naturalisaties. De voorwaarden om via het parlement de Belgische nationaliteit te verwerven, zijn daarmee behoorlijk verstrengd.

Effectieve celstraffen, lidmaatschap van extremistische groepen of sekten en zelfs zware veroordelingen wegens verkeersinbreuken tot vijf jaar na datum leiden sowieso tot weigering. Deze beslissing van de Kamercommissie is dus een grote stap voorwaarts.

Van gunst naar standaardpraktijk De mogelijkheid om via het parlement Belg te worden, was destijds door de wetgever bedoeld als een gunst, maar de N-VA stelde vast dat het steeds meer een standaardpraktijk werd, overgeleverd aan ondoorzichtigheid en lobbywerk. Dat blijkt uit de cijfers. Van 1 januari 2000 tot 31 december 2009 dienden liefst 132.509 personen een aanvraag tot naturalisatie in; daarvan werden er 69.102 aanvaard. Dat hoge goedkeuringspercentage van 52,15% toonde duidelijk aan dat de naturalisatieprocedure geen gunstmaatregel meer was, maar een standaardpraktijk.

"Goed burgerschap" Om deze scheeftrekkingen tegen te gaan, legde de N-VA als eerste partij een concreet uitgewerkt voorstel neer. Het internationaal gerespecteerde concept van het 'goed burgerschap' vormt het kernbegrip. Iemand die aantoont dat hij zich integreert, gedurende een voldoende lang verblijf een goede burger is, actief deelneemt en bijdraagt aan onze samenleving, kan voor de N-VA in aanmerking komen voor de Belgische nationaliteit.

Duidelijk strenger Onder impuls van de N-VA werkte een ad hoc werkgroep een nieuw voorstel voor de naturalisatiecriteria uit. Dit zijn de opvallendste verstrengingen:
* Alle aanvragers moeten aantonen geïntegreerd te zijn in het gemeenschapsleven. Ze zullen dus inspanningen moeten leveren om de taal van de woonplaats te begrijpen en te spreken.
* Wie Belg wil worden, moet actief bijdragen aan de samenleving: wie sociale fraude heeft gepleegd, wordt sowieso afgewezen.
* Kandidaten moeten goed gedrag kunnen aantonen. Effectieve celstraf leidt sowieso tot verwerping, net als veroordelingen voor schijnhuwelijk, drugshandel, mensenhandel, pedofilie, zware misdrijven, georganiseerde misdaad en terrorisme. Daarnaast leiden ook recente, zware verkeersinbreuken tot weigering.

Theo Francken, Kamerlid van de N-VA en medebezieler van het voorstel: "De N-VA is tevreden met deze duidelijke verstrenging en met de focus op het "goed burgerschap". De snel Belgwet had dat destijds ondermijnd." Auteur(s): Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be