Openbaar Ministerie

OM eist opname in inrichting voor poging doodslag en mishandeling

18 januari 2011 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag de plaatsing in een psychiatrische inrichting voor de duur van maximaal 1 jaar geëist tegen een 28-jarige man uit Den Helder voor een poging tot gekwalificeerde doodslag* en een zware mishandeling, beide gepleegd in Den Helder.

De verdachte is de avond voor en de ochtend van de overval al gezien in de directe omgeving van de woning. Op 18 juni 2010 is de verdachte in de vroege ochtend de woning binnengedrongen van een 79-jarige manegehouder en zijn echtgenote. Verdachte was op zoek naar contant geld, volgens geruchten zou er een groot geldbedrag in de woning aanwezig zijn. Verdachte trof de 79-jarige bewoner aan in de bijkeuken. Hij eiste geld en sloeg het slachtoffer direct en zonder duidelijke reden meermalen en met veel kracht met vermoedelijk een aluminium staaf op zijn hoofd.

De bewoner liep ernstig hersenletsel en hoofdletsel op (waaronder een schedelbreuk en een hersenbloeding) en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis MCA gebracht. Daar is een aantal dagen voor zijn leven gevreesd. De officier van justitie noemt het een wonder dat het slachtoffer het heeft overleefd. De verdachte is er zonder buit vandoor gegaan.

Een maand eerder, op 19 mei, zou de verdachte zijn moeder zwaar hebben mishandeld. Hou zou haar onder meer hebben geduwd waardoor zij ongelukkig ten val kwam. Ze liep rugletsel op.

Het OM heeft in zijn eis rekening gehouden met het advies van twee deskundigen, die oordelen dat de verdachte ten tijde van het plegen van de strafbare feiten leed aan een pervasieve ontwikkelingsstoornis. Door bovendien drugs te gebruiken raakte de verdachte in een psychose. Verdachte is volgens de deskundigen voor het tenlastegelegde als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. Juridisch gezien kan het OM dan geen hoofdstraf (zoals celstraf, taakstraf of geldboete) eisen maar alleen een zogeheten maatregel, zoals in dit geval opname in een inrichting.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


* poging gekwalificeerde doodslag: gekwalificeerd betekent dat de poging doodslag is gepleegd tijdens/voor/na het plegen van een ander strafbaar feit met de bedoeling om dat andere strafbare feit te vergemakkelijken of om de kans op betrapping te verkleinen. In dit geval was dat andere feit de diefstal uit een woning. 'Gekwalificeerd' is een strafverzwarende omstandigheid.