Ministerie van Defensie

Aandacht voor trainingen hervat door luchtmobiel en helikoptercommando

18 januari 2011, 17.41 uur

Een groep criminelen met een aanzienlijke voorraad wapens houdt zich schuil in 2 toegeëigende bunkers. Zoiets laat je als militair natuurlijk niet over je kant gaan. Dus werd er ingegrepen door ongeveer 100 infanteristen van de Charlie Tijgercompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade, ondersteund door helikopters van het Defensie Helikopter Commando.
Nauwe samenwerking tussen grond- en luchteenheden is cruciaal voor operaties. (Foto: Ministerie van Defensie)

Het trainingsscenario was goed voor het nodige spektakel op het militair oefenterrein Fort Crèvecoeur in Den Bosch. Sinds de uitzendingen naar het zuiden van Afghanistan is de oefencyclus weer herstart om eind 2012 als Air Manoeuvre Brigade operationeel gereed te zijn. De gecombineerde land- en luchtmachteenheden staan dan weer paraat voor een eventuele volgende missie. Voor het zover is, valt er volgens kapitein Peter Jacobs nog genoeg te leren. "Door de uitzending naar Uruzgan hebben allerlei trainingen te weinig aandacht gekregen", legt de woordvoerder van de luchtmobiele brigade uit.

Afweergeschut

Luchtmobieler communiceert in het veld. (Foto: Ministerie van Defensie)

Deze keer ging de aandacht uit naar het droppen van Rode Baretten, soms door ze per Cougar- of Chinook transporthelikopter aan de grond te zetten, maar ook door ze vanuit de toestellen te laten afdalen per `fast rope'. Natuurlijk gebeurde dat niet op een gemakkelijk liggend stuk land, maar in een door vijand belaagd gebied waar niemand schroomde om te schieten. Apache-gevechtshelikopters voerden verkenningen uit en observeerden de omgeving, maar de vliegers moesten daarnaast ook rekening houden met afweergeschut van Russische makelij.

Improviseren

Het wassende water van de buiten de oevers getreden Maas zorgde nog eens voor extra hinder. Daardoor moesten de transporthelikopters voor landingen uitwijken naar een zone die tactisch gezien nogal onaangenaam lag vanwege de mindere dekkingsmogelijkheden. Het puntje improviseren verliep overigens succesvol.

De oefening bij Fort Crèvecoeur is voor lucht- en landmacht een uitgelezen kans om de missies en procedures samen te trainen en de expertise voor de toekomst te behouden.