Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

Bottom-up veranderingen beklijven beter

18 januari 2011 - 14:05

Doordat duurzame organisaties betrokken medewerkers nodig hebben, beklijft een bottom-upveranderingsstrategie beter dan eentje die van bovenaf opgelegd is. Aan het woord zijn Annemarie Ootjers en Paul Breman, organisatie-adviseurs bij Twynstra Gudde.

Er kunnen tien succesvolle bottom-upveranderaanpakken onderscheiden worden. Dit zijn: 1) het vertellen van verhalen; 2) het inzetten van metaforen en analogieën; 3) het onderzoeken van de geschiedenis; 4) het waarderend verkennen en vernieuwingen realiseren; 5) het zoeken naar patronen; 6) reflectief leren; 7) survey-feedback; 8) vierde generatie evaluatie; 9) zeggen wat je denkt en 10) het woord bij de daad voegen. De auteurs doen organisaties zeven aanbevelingen om te veranderen: 1) management en medewerkers moeten een passende rol krijgen in de verandering; 2) er moet veel interactie zijn met de betrokkenen; 3) onzekerheid moet geaccepteerd, niet gereduceerd worden; 4) het management moet positief en consistent zijn in alles; 5) belangrijk is veel aandacht te besteden aan mensen en wat zij belangrijk vinden; 6) het management moet een voorbeeldfunctie vervullen en 7) het is zaak zo weinig mogelijk papier te produceren.

Uit de studie van Twynstra Gudde blijkt trouwens dat 12 van de 16 onderzochte bedrijven een topdownaanpak hanteert. En daarmee niet duurzaam verandert.