Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Bijeenkomsten experiment 'Aanspreekbare toezichthouders' Datum: Dinsdag 18 januari 2011
Tijd: 13:30 - 16:00
Lokatie: Meeting Plaza, Godebaldkwartier 20 (Hoog Catherijne)

Op verzoek van de VTW organiseert de SEV het experiment 'De aanspreekbare commissaris' (download). Het experiment is een tijdje uitgesteld, mede vanwege het feit dat de nieuwe woningwet nog niet aan de Tweede Kamer is gestuurd. De verwachting is dat de nieuwe woningwet nog voor het zomerreces 2011 in de Tweede Kamer zal worden behandeld. Daarom willen we het experiment op korte termijn gaan starten.

Experimentpartners
Er hebben zich al een aantal RvC's/RvT's aangemeld voor het experiment, maar u kunt zich nog steeds aanmelden voor dit experiment. Wilt u experimentpartner zijn en/of deelnemen aan de bijeenkomst neem dan contact op met Albert Kerssies.

Bijeenkomsten
Incidenten hebben geleid tot de maatschappelijke en politieke eis van zichtbare en aansprakelijke toezichthouders. Wij willen graag met u discussiëren over wat eigenlijk in de praktijk gebeurt. Wat doen de toezichthouders en hoe komt het dat zij malversaties door de vingers laten glippen? Wat zou aan het toezicht of de toezichthouder moeten veranderen om malversaties of misinvesteringen te voorkomen?

In een tweetal bijeenkomsten willen wij met u discussiëren over de aard van het toezicht, de inhoud van het toezicht en het proces rond het toezicht. Aan een ieder wordt gevraagd voorbeelden in te brengen uit de eigen praktijk. Wat blijkt moeilijk te zijn in de taak van toezichthouder? Hoe maak je jezelf aanspreekbaar?
* 13.30 uur Opening
Toelichting experiment
Introductie aanwezigen en praktijkvoorbeelden
* 14.00 uur `Juridisering van het toezicht is ongewenst' Standpunt VTW over aanspreekbaarheid
VTW-directeur Albert Kerssies

* 14.30 uur Maar is het toezicht wel aanspreekbaar? SEV-directeur Lex de Boer

* 14.50 uur Pauze

* 15.00 uur `Persoonlijke aanspreekbaarheid leidt tot beter toezicht' Debat o.l.v. Lex de Boer

* 15.45 uur Afsluiting en planning tweede bijeenkomst