Raad van State


dinsdag 18 januari 2011
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn van het bestemmingsplan 'Nieuwe Sloot'. Nieuwe Sloot is één van de laatste woningbouwlocaties binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Het gebied vormt de verbinding tussen het oude en het nieuwe Alphen. Nieuwe Sloot ligt tussen de Planetenbuurt, de Eisenhowerlaan, de Oranje Nassausingel en de President Kennedylaan. Het plan bestaat uit vier delen. In het deelgebied 'Park' worden vooral appartementen gebouwd. In het deelgebied 'Holland' zullen woningen worden gebouwd op drie wooneilanden, terwijl in deelgebied 'Tuin' ruim 130 woningen worden gepland. In deelgebied 'Wand' tenslotte zullen vooral maatschappelijke voorzieningen en commerciële ruimten komen. De Vereniging Belangenbehartiging Planetensingel is het niet eens met het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het vooral niet eens met de bouw van een serviceflat van ruim veertig meter hoog in deelgebied 'Park'. Ook vrezen zij dat er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010852/2)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zaltbommel van het bestemmingsplan 'Steenweg 4' in Bruchem. Het plan maakt de verplaatsing mogelijk van een paardenfokkerij en een landbouwmechanisatiebedrijf. De bedrijven zijn nu nog gevestigd aan de Molenstraat. De Stichting Dorpsgezicht Bruchem-Dorp is niet blij met de nieuwe locatie. Volgens haar tasten de bedrijven de karakteristieke waarden van het landschap aan. Daarom komt zij tegen het plan in beroep 201004254/1)
11.45 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Weert van het bestemmingsplan 'Swartbroek 2009'. Het bestemmingsplan legaliseert de bestaande schutterij St. Cornelius achter de Ittervoorterweg in Swartbroek. Op de schutterij vinden allerlei schietactiviteiten plaats, waaronder het Oud-Limburgs schieten. Hiervoor worden zogenoemde schietbomen met kogelvangers gebouwd. Twee omwonenden zijn het niet eens met het plan en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het schieten in open veld in de buurt van hun woning veroorzaakt volgens hen geluidsoverlast en onveilige situaties. Ook zouden de loden kogels de bodem verontreinigen. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010979/2)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Oudewater van het bestemmingsplan 'Scholenlocatie Klein Hekendorp'. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om een nieuw schoolgebouw te bouwen waarin zowel de Jenaplanschool Klavertje Vier en de katholieke basisschool Sint Jozef zullen worden gevestigd. De Jenaplanschool staat nu nog aan de Papenhoeflaan en de basisschool Sint Jozef aan De Cope. Beide gebouwen voldoen volgens de gemeente niet meer aan de huidige eisen, zodat een nieuw schoolgebouw tussen de Cope en de kromming van de Papenhoeflaan noodzakelijk is. De oude schoollocaties zullen worden gebruikt voor de bouw van achttien appartementen. Drie inwoners uit Oudewater zijn het niet eens met het plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd en vrezen voor parkeeroverlast bij het nieuwe schoolgebouw en verkeersonveilige situaties. (zaaknummer 201004656/1)