Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bussum/Roden, 18 januari 2011

Value8 neemt 49% belang in De Centrale Apotheek Nederland (DCA)

DCA breekt apotheekmarkt open

Investeringsmaatschappij Value8 NV heeft een 49 procentsbelang genomen in De Centrale Apotheek Nederland(DCA). De middelen worden aangewend om de groei van DCA te ondersteunen. DCA is een innovatieve apotheekformule en richt zich primair op de afgifte van medicatie via de huisartsenpraktijk en gezondheidscentra. Patiënten kunnen hun medicatie bij de huisarts ophalen of thuisbezorgd krijgen.

De Centrale Apotheek Nederland (DCA) is in 2007 opgericht door ervaren zorgondernemers Marijke Dirksen en Hans Boerema. DCA levert vanuit de centrale apotheek in Roden (Drenthe), alsmede diverse regionale vestigingen geneesmiddelen via huisartsen in het hele land. Dit betreft zowel herhaalmedicatie als de eerste uitgifte van medicijnen.

Waarom is DCA innovatief?


1) De receptgang (het proces dat het recept doorloopt) is volledig gedigitaliseerd.
2) DCA introduceert een medicatiedossier dat door de patient zelf kan worden ingezien en gecontroleerd.
3) Centrale apotheekadministratie voor hoofd- en nevenvestigingen
4) Gerobotiseerde order en recept-afhandeling

Efficiënter, goedkoper en gewaarborgde kwaliteit

De Centrale Apotheek Nederland (DCA) heeft haar hoofdvestiging in Roden (Drenthe). Samen met regionale DCA apotheekvestigingen kan DCA de distributie efficiënter en goedkoper realiseren. Daarmee speelt DCA bij uitstek in op de trend om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. De kwaliteit wordt gewaarborgd door een geautomatiseerd verpakkingsproces - de geneesmiddelen worden door robots ingepakt - en een eigen bezorgdienst. Voorts wordt de kwaliteit geborgd via apothekers die DCA zelf in dienst heeft. Verder ondersteunt DCA de huisarts om de kwaliteit van de farmaceutische zorg te verbeteren, door onder meer het medicatiedossier compleet en actueel te houden. Dit medicatiedossier kan door de patiënt zelf worden ingezien.

Voordelen voor:

DE PATIËNT

DE HUISARTS

1) inzage in en regie over het eigen


1) compleet medicatie dossier en
medicatiedossier (Huisarts Centraal Portaal)
betere medicatieoverdracht

2) one stop shopping bij de huisarts:

2) contactmomenten bij herhaal-
bij controle consult is medicatie aanwezig
medicatie

DE ZORGVERZEKERAAR
DE OVERHEID

1) kostenbesparing (minder spilling)

1) volwaardig alternatief voor

2) transparantie met betrekking tot
traditionele farmakolom
distributieproces en kosten

2) substantiële kostenbesparing die helpt

gezondheidszorg betaalbaar te houden

Bedreiging voor de traditionele apotheker

DCA is in een paar jaar uitgegroeid tot een bedreiging voor de traditionele apothekers. Met name de herhaalrecepten, die in Nederland circa 80 procent van alle recepten uitmaken, kunnen efficiënter via DCA worden gedistribueerd. In de traditionele apothekerswereld werd op de activiteiten van DCA dan ook vijandig gereageerd: groepen apothekers en de KNMP initieerden diverse rechtszaken. Deze zijn echter glansrijk door DCA gewonnen. Nu deze hobbels achter de rug zijn focust DCA op de uitbouw van het concept. De verwachting is dat het komende jaar een groot aantal nieuwe huisartsen en gezondheidscentra kunnen worden aangesloten.

Over Hans Boerema en Marijke Dirksen:
Hans Boerema (Groningen, 1946) medisch specialist (chirurgie en urologie). In 1986 startte hij de eerste particuliere klinieken in Nederland, de MediCenters/Boeremaklinieken samen met Anton Dreesmann van Vendex. Marijke Dirksen (Wamel, 1954) medisch specialist (anaesthesiologie en intensive care). Van 1991-1993 was Marijke Dirksen directeur clinical research bij Merck Sharp & Dohme (MSD). Ook was zij nog voor een korte periode ziekenhuisdirecteur. In 1995 richtte Hans Boerema met zijn partner Marijke Dirksen een medische groothandel (MMG) op voor medische hulpmiddelen. MMG (omzet 80 miljoen euro) werd in 2001 overgenomen door OPG (nu Mediq). In 2007 richtten zij samen Health Services International (HSI) en De Centrale Apotheek Nederland (DCA) met als doel in de farmakolom kostenbeheersing en veilige geneesmiddelenverstrekking te realiseren.

Value8 investeert in innovatief zorgconcept

De investering in DCA past in de strategie van Value8 om te groeien in innovatieve ondernemingen in de zorgsector. DCA is prima gepositioneerd om te groeien in deze sterk gereguleerde farmaceutische dienstverlening. Value8 is ervan overtuigd dat de apothekersmarkt de komende jaren ingrijpend zal veranderen. De trends richting nieuwe distributiekanalen, de voorgenomen besparingen op de zorg en het toenemende maatwerk van zorgverzekeraars zullen de groei van DCA naar verwachting ondersteunen.

De investering van Value8 wordt gedaan in Health Services International (HSI), de moedervennootschap van DCA. Naast DCA valt ook Health Services & Logistics Groothandel onder HSI.

Value8 NV