Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amendementen PvdA in gemeenteraad Haarlem:

Bezuinigingen op topsport en cultuur verzacht

De geplande bezuinigingen op topsport en cultuur, die als extra bezuinigingen in de Haarlemse begroting voor 2011 waren opgenomen, zullen mede op initiatief van de PvdA worden verzacht. Samen met andere fracties zal de PvdA donderdag 20 januari in de gemeenteraad van Haarlem met amendementen komen om geplande bezuinigingen (deels) te schrappen.

Bij de behandeling van de begroting in november ging de gemeenteraad niet akkoord met het extra pakket aan bezuinigingen dat door het College van B&W werd voorgesteld om de meerjarenraming sluitend te krijgen, bovenop de in het coalitieakkoord afgesproken bezuinigingen. Er werd toen afgesproken over de precieze samenstelling van dit pakket in januari 2011 een besluit te nemen in de gemeenteraad. Donderdag 13 januari besprak de raadscommissie Bestuur dit pakket en de alternatieve voorstellen van verschillende fracties, donderdag 20 januari neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

PvdA-fractievoorzitter Joyce Langenacker: "De PvdA had vooral moeite met een drietal bezuinigingen in dit pakket: het schrappen van het topsportbeleid, een slecht beargumenteerde korting op de Philharmonie en de Stadsschouwburg en het bezuinigen op de huisvesting van het Centrum voor Cultuureducatie en Vrije Tijd (CCVT) zonder dat er een alternatief plan ligt voor deze bezuiniging. Voor deze drie bezuinigingen zijn wij met alternatieven gekomen, waar in de commissie steun voor bleek te bestaan. Wij zullen deze alternatieve voorstellen donderdag 20 januari per amendement indienen in de gemeenteraad."

In plaats van het topsportbeleid (100.000 euro per jaar) helemaal te schrappen stelt de PvdA voor per jaar 25.000 euro hierop te bezuinigen, oplopend naar 50.000 euro in 2014 als er externe financiering wordt gevonden, bijvoorbeeld vanuit het bedrijfsleven. Het geld om dit mogelijk te maken heeft de PvdA gevonden in een potje op het gebied van sportvoorzieningen dat op dit moment grotendeels niet wordt gebruikt. PvdA-raadslid Helga Koper: "De PvdA vindt breedtesport belangrijk, maar om breedtesport te bevorderen heb je ook aansprekende voorbeelden uit de topsport nodig. Het topsportbeleid blijft daarom belangrijk."

De voorgestelde bezuiniging van 75.000 euro per jaar op de Philharmonie en Stadsschouwburg wordt voor 2011 geschrapt. Voor de jaren daarna wil de PvdA deze bezuiniging omvormen tot een taakstelling voor alle vier de podia om de samenwerking te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van gebouwbeheer of kaartverkoop. Dat is een voorstel vanuit de podia zelf, dat de PvdA graag omarmt. De bezuiniging op de huisvesting van het cultuurcentrum CCVT wil de PvdA schrappen zolang er nog geen zicht is op een concreet plan voor goedkopere huisvesting. Dit wordt gefinancierd uit een volgens de PvdA te riant ingeschat onderhoudspotje voor de stadsschouwburg.

Ook andere fracties zullen met voorstellen komen om enkele andere bezuinigingen te schrappen, wat ook door de PvdA wordt gesteund. Het gaat dan onder meer om geld voor fietsvoorzieningen.

*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties