Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 18 janauri   |
|2011                                              |


1. De Brabantse Fietsschool
Het pilotproject 'De Brabantse Fietsschool' verbetert de fietsvaardigheid en kennis van onervaren fietsers zoals kinderen, ouderen en allochtonen. Het project is in juli 2010 afgerond en
wordt nu zelfstandig voortgezet door de Fietsersbond. Aan de financiële voorwaarden is voldaan en GS keuren de gewijzigde begroting goed.

2. N279 's-Hertogenbosch-Veghel
Voor de uitbreiding van de N279 worden diverse plannen en rapportages opgesteld. Voorafgaand aan de inspraakprocedure en het horen van de gemeenteraden, informeert de provincie de colleges van B&W en belanghebbenden over de aanleiding, het proces, de oplossingsrichtingen, de effecten en de kosten van het project. Het project zal deel uitmaken van het BMIT. Ook de leden van de provinciale Statencommissie Ruimte & Milieu en Economie, Mobiliteit & Grote Stedenbeleid ontvangen deze informatie.

3. Handhaving
Ook in 2011 vult de provincie haar verschillende handhavingstaken in, onder meer op het gebied van milieu, water, natuur en bodem. Deze invulling staat in het Handhavingsprogramma van 2011, dat Gedeputeerde Staten vastgesteld hebben.

4. Wijziging provinciale legesverordening
Veehouderijen in Brabant moeten het renoveren van oude stallen of bouwen van nieuwe stallen melden bij de provincie, omdat dit invloed kan hebben op de Natura 2000-gebieden in Brabant. Hiervoor moeten zij leges betalen. Tevens kan de verandering invloed hebben op beschermde natuurmonumenten. In dat geval moeten ze ook een vergunning aanvragen, of hebben ze een 'verklaring van geen bedenkingen' nodig, in het kader van de omgevingsvergunning. Als de verandering zowel invloed heeft op de Natura2000-gebiedem, als op beschermde monumenten, moest voorheen twee keer betaald worden. Omdat de procedure die gevolgd wordt, nagenoeg gelijk is, hebben Gedeputeerde Staten nu aan Provinciale Staten voorgesteld hiervoor één vast bedrag te vragen, om veehouderijen niet onnodig financieel te belasten.

5. Varkens in Comfort Class
Een dierhouderijsysteem ontwikkelen waarin dierenwelzijn en economisch perspectief samengaan. Dat was het doel van het project 'Varkens in Comfort Class' van LTO Nederland en de Dierenbescherming. In vijf bedrijven (waarvan een in Brabant) is wetenschappelijke kennis gekoppeld aan de kunde van agrarische ondernemers. GS hebben de provinciale bijdrage aan het project definitief vastgesteld op E 89.250.


6. Brainport Avenue
GS ondertekenen op 21 januari aanstaande de bestuursovereenkomst Brainport Avenue. Wel maken zij nog een voorbehoud als het gaat om de provinciale bijdrage in de kosten van het programmabureau, zo schrijven zij in een brief aan het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

7. Zwemwater
GS hebben de Grote Recreatieplas van Recreatiecentrum Ter Spegelt in Eersel en de speelplas van Vakantiepark Vinkeloord (Dierenbos) in Vinkel definitief aangewezen als zwemwater. Verder is voor het Rakelbos in Westelbeers de functie zwemwater ingetrokken. Alle aangewezen zwemplassen staan vermeld op de zwemwatersite van www.brabant.nl.

8. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar afgegeven aan de gemeente Reusel-De Mierden voor het bouwen van 3 Ruimte voor Ruimte woningen en 1 reguliere woning ter vervanging van de bestaande bedrijfswoning in het kader van sanering Intensieve Veehouderij, De Stad 18 in Hooge Mierde.


---- --