Universiteit van Tilburg


Science Cafe over Taalverloedering
CU 2day @ SCT?

De laatste jaren klagen ouders en leerkrachten steen en been over de taalverloedering onder jongeren. Ze weten niet meer hoe woorden gespeld moeten worden en ook grammaticale regels lappen ze aan hun laars. De oorzaak lijkt kristalhelder: de opkomst van sms- en msn-taal.

Maar hebben zij eigenlijk wel gelijk? Is de jeugd van nu minder vaardig in taal dan de jeugd van tien jaar geleden? En is dat de schuld van de nieuwe technologieen?

Dat taal verandert staat vast ? luister maar eens naar een radio-uitzending van zestig jaar geleden. En die verandering komt meestal voort uit het taalgebruik van jongeren. Maar is dat zo?n slechte zaak? In hoeverre moet aan formele regels worden vastgehouden als vaststaat dat taal nu eenmaal leeft? Is taal niet alleen een middel om een doel, het overbrengen van een communicatieve boodschap, te bereiken?

Tilburgse Science Cafe dinsdag 18 januari 20.00 uur
Societeit NK Harmonie
Stationsstraat 26, Tilburg
toegang gratis

Gastsprekers:
prof. dr. Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut prof. dr. Anneke Neijt, hoogleraar Nederlandse taalkunde

Cabaret: John Tuerlings
Muziek: Factorium Jongerenensemble

Science Cafe en Studium Generale

Science Cafe creeert een platform voor discussie en dialoog tussen wetenschappers en geinteresseerden in de wetenschap. Dit vindt plaats in een informele setting op reguliere bijeenkomsten in het hart van Tilburg.