Handreiking en website bevorderen kwaliteit vergunningvrij bouwen


Amsterdam, 20110118 -- Veel bijgebouwen mogen tegenwoordig zonder vergunning worden opgericht. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij boerderijen, supermarkten of in kwetsbare woongebieden, kan deze vrijheid leiden tot verrommeling en waardevermindering. De Federatie Welstand heeft in een handreiking en op een website aangegeven met welke instrumenten een gemeente de kwaliteit van de gebouwde omgeving kan bewaken en stimuleren.

Sinds een paar maanden is geen vergunning meer nodig voor het bouwen van een schuur, een serre of een garage. En in veel gevallen ook niet meer voor een dakkapel of een loods bij een bedrijf of winkel. De helft van het aantal benodigde bouwvergunningen is komen te vervallen.

De gemeente controleert van tevoren niet meer of deze vergunningvrije bouwwerken wel brandveilig zijn, of ze niet zullen instorten en of ze geen grote milieubelasting veroorzaken. Ook de regels van het bestemmingsplan en de criteria van het welstandsbeleid worden bij deze vergunningvrije gebouwen niet meer vooraf door de gemeente getoetst.

Het is voortaan de verantwoordelijkheid van de eigenaar om deze regels na te leven. Daarmee zijn ook een aantal risico's van de gemeente naar de eigenaar verschoven. Bij een calamiteit kan de gemeente niet meer aansprakelijk worden gesteld voor het verlenen van een ondeugdelijke vergunning. Ook aan het uiterlijk van de vergunningvrije gebouwen kan een gemeente geen eisen vooraf meer stellen.

Toch zijn niet alle instrumenten verdwenen, waarmee een gemeente de kwaliteit en veiligheid van de gebouwde omgeving kan waarborgen. In deze handreiking wijst de Federatie Welstand op onvermoede mogelijkheden van het bestemmingsplan, het monumentenbeleid, de welstandsnota en vooral op de waarde van goede communicatie en bouwbegeleiding bij het bevorderen van de ruimtelijke kwaliteit.

Op de website van de Federatie Welstand (www.fw.nl/fwS.php?L3=172) is de handreiking te downloaden, en staan bovendien achtergrondartikelen, modelteksten, samenvattingen van jurisprudentie en goede voorbeelden die onmisbaar zijn in compleet gemeentelijk beleid op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Zorgvuldig geformuleerd lokaal beleid voorkomt ongelukken, en dat geldt ook voor ongelukken die het gevolg zouden kunnen zijn van de rijksregels voor vergunningvrij bouwen.





Ingezonden persbericht