Ingezonden persbericht


Persbericht

10 januari 2011

Brabantse Wal in uitzendingen Omroep Brabant
Programma Natuurrijk 18 en 25 januari 2011

Op 18 en 25 januari 2011 is natuurgebied de Brabantse Wal te zien in het programma Natuurrijk van Omroep Brabant. Natuurrijk is een TV-programma waarin alle mooie, opmerkelijke, boeiende en gekke facetten van de Brabantse natuur aan de orde komen. Presentatrice Maud Hawinkels neemt je mee op reis door allerlei natuurgebieden in de provincie Noord-Brabant, waaronder het landschap De Brabantse Wal. Het natuurgebied is gelegen in omgeving van o.a. Bergen op Zoom, Hoogerheide en Ossendrecht.

De Brabantse Wal is van groot belang voor de Brabantse natuur, economie en burger. De provincie Noord-Brabant hecht veel belang aan een goede profilering van het gebied en heeft daarom in een co-productie met Omroep Brabant de uitzendingen tot stand gebracht. Samen met haar hond Mollie trok Maud twee weken lang met rugzak en tent rond in de Brabantse Wal. Tijdens haar trektocht ontmoette ze veel opmerkelijke, markante en bijzondere mensen. Allemaal hebben ze een eigenschap gemeen: ze houden van hun landschap.

Op dinsdag 18 januari zien we Maud op pad op het hoge deel van de Brabantse Wal. Ze ontmoet er Willem de Weert (Stichting Brabantse Wal en docent aadrijkskunde) die haar inwijdt in de ontstaansgeschiedenis van de wal. Via Landgoed Kortenhoeff wandelt ze verder, maar niet voordat ze een bezoekje heeft gebracht aan de Hollandse Landgeiten. Met Wilton de Dooij (Natuurmonumenten) is ze op Landgoed de Groote Meer om te horen hoe het gesteld is met de verdroging van het gebied. Willem zelf heeft ook een bijzonder verhaal: zowel vader als opa werkten al voor de eigenaren van het landgoed.

Op dinsdag 25 januari zwerft Maud door het lage deel van de Brabantse Wal. Samen met Kees Akkermans trekt ze door de Noordpolder bij Woensdrecht. Hier is de wal en haar hoogte prachtig te zien en komt het 6000 jaar oude kwelwater omhoog. Ans van den Berg (Vrienden van de West-Brabantse Waterlinie) toont Maud hoe hard er gewerkt wordt om de forten weer terug te brengen in het landschap en hoe je er via een wandeling van kunt genieten. Tot slot ontdekt Maud hoe mooi en gevarieerd het Halsters Laag eigenlijk is. Samen met boswachter Dianne Renders (Staatsbosbeheer) gaat ze door het gebied, helpt haar mee een nieuwe wandelroute uit te zetten, ziet het verschil tussen "toen" en "nu" en laat zich door Dianne vertellen dat ze nu in een echte "natte natuurparel" rondloopt.

De uitzendingen starten om 18.00 uur en wordt die avond meerdere malen herhaald.

Overige informatie:
Omroep Brabant: http://www.omroepbrabant.nl/?program/481232/Natuurrijk.aspx