Unie van Waterschappen

Dinsdag, 18. Januari 2011

Herziene IPPC richtlijn in werking getreden

Op 17 december 2010 is de definitieve versie van de herziening van de richtlijn voor een geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging door industriële activiteiten (IPPC) in het blad van de Europese Unie gepubliceerd.

Per 6 januari 2011 is deze in werking getreden. Lidstaten hebben tot 7 januari 2013 de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wet- en regelgeving. Uiterlijk op 7 januari 2016 vindt de volgende evaluatie van de richtlijn plaats.

Milieuverontreiniging beperken

De Europese Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC)-richtlijn is gericht op preventie en bestrijding van milieuverontreiniging. De richtlijn verplicht intensieve veehouderijen en grote milieuvervuilende industriële bedrijven de zogenaamde best beschikbare technieken (BBT) te gebruiken om hun verontreinigingen te beperken en zo min mogelijk energie en grondstoffen te gebruiken en afval te produceren.

Europese milieurecht

In Nederland is de IPPC-richtlijn opgenomen in de Wet milieubeheer en de Waterwet. De IPPC-richtlijn maakt onderdeel uit van het Europese milieurecht.


Zie het origineel
De volledige tekst van de richtlijn (richtlijn 2010/75/EU)

Bron: Huis van de Nederlandse Provincies