Gemeente Maastricht

Gemeente wil Peuterspeelzaalwerk en Kinderopvang integreren

18 januari 2011

De gemeente Maastricht wil voor 2014 het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang qua regelgeving harmoniseren onder de wet Kinderopvang. Het voor- en vroegschoolse educatieprogramma (VVE) waar peuterspeelzalen en deels kinderdagverblijven mee werken om achterstanden in basisonderwijs te voorkomen, krijgt daarbinnen ook een plek. Hiermee hoopt de gemeente meer kinderen dit programma te kunnen aanbieden. Een ander voordeel is dat werkende ouders de kosten van de peuterspeelzaal, net als in de kinderopvang, kunnen verhalen op de belastingdienst. Niet werkende ouders blijven in aanmer¬king komen voor gemeentelijke subsidie.

De directe aanleiding voor de integratie vormt de wet OKE (Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie) die in 2010 is ingevoerd. De belangrijkste maatregelen uit de wet zijn samenvoeging van wet- en regelgeving van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, financieel toegankelijk houden van ontwikkelingsgericht peuterspeelzaalwerk en een breder aanbod van voorschoolse educatie.

Integrale Kindcentra 0-12 jaar

Het integreren van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang biedt de gemeente de kans om zogenaamde integrale kindcentra (IKC) te realiseren. Een IKC is een integraal educatief concept voor kinderen tussen 0 en 12 jaar, waarin basisonderwijs, zorgarrangementen, ontwikke-lingsgericht peuterspeelzaalwerk, kinderopvang, buitenschoolse opvang en buitenschool¬se arrangementen (cultuur, welzijn, sport) worden aangeboden. Deze ontwikkeling speelt in op de kwaliteitseisen die ouders meer en meer stellen aan moderne educatieve voorzieningen.

Ontgroening

De ontgroening speelt een belangrijke rol bij de overwegingen van de gemeente. De verwachting is dat het aantal kinderen in Maastricht verder zal dalen, van 7600 leerlingen in 2009 naar 6300 leerlingen in 2025. Onder het motto "van meer naar beter" wil de gemeente niet elk jaar een school hoeven sluiten met alle bijbehorende nare bijkomstigheden, maar samen met betrokken besturen en ouders een kwaliteitssprong naar voren maken. In de visie van de gemeente zal het aantal basisscholen van 28 in 2010 moeten transformeren naar 10-15 kindcentra in 2025. Wethouder Damsma ziet veel kansen in de ontwikkeling van kindcentra: "Zo kunnen we ook in de toekomst kwalitatief goed onderwijs blijven garanderen en een totaalpakket aanbieden aan ouders en kinderen". De komende tijd wil de gemeente dit concept verder uit gaan werken met de schoolbesturen en alle betrokken partijen.

Structuurvisie

Het nadenken over het spreiden van onderwijs¬voorzieningen in de stad wordt in relatie gebracht met de totale ruimtelijke herinrichting van de stad. De structuurvisie geeft een antwoord op de vraag hoe de ruimtelijke inrichting van de stad er in 2030 uit moet zien. Daarin komen allerlei aspecten aan de orde, zoals water, natuur, economie, bebouwing, infrastructuur, sport en cultuur maar ook de educatieve en maatschappelijke voorzieningen. In de loop van dit jaar worden belanghebbenden en burgers zoveel mogelijk betrokken bij de totstandkoming van deze structuurvisie 2030.