Gemeente Maastricht

College presenteert aangepaste plannen buitensport

18 januari 2011

Gisteravond heeft het college het aangepaste uitvoeringsplan voor de spreiding van de buitensportaccommodaties gepresenteerd aan de commissie Breed Welzijn. Het uitvoeringsplan omvat, afgeleid van het beleid, de onderdelen: multifunctionele accommodaties met professioneel beheer en toezicht (sportparkmanagement), vitale verenigingen en sportstimulering. In de afgelopen jaren heeft het accent gelegen op de sportaccommodaties. De komende 2 jaar investeert de gemeente vooral in de andere onderdelen om de pilot compleet te maken. De gemeente heeft daarvoor tot de evaluatie in 2013 nog EUR1,9 miljoen ter beschikking.

De investeringen in de buitensportaccommodaties worden voor een groot deel bekostigd door de verkoop van bouwgrond. Door het schrappen van woning- en kantorenbouw vallen de inkomsten tegen. Daarnaast zijn de kosten van het spreidingsbeleid hoger dan verwacht. Het college kiest ervoor om tekorten te voorkomen en het beschikbare budget in te zetten om het beleid in volle omvang te testen. Dat betekent dat een aantal geplande investeringen in accommodaties uitgesteld wordt tot na de evaluatie.

Van het beschikbare budget krijgen de buitensportverenigingen in de stad ondersteuning aangeboden bij het vitaal maken en houden van hun vereniging. Daarnaast organiseert een team van sportconsulenten activiteiten op de verschillende velden en veldjes in de stad om de Maastrichtenaar aan het sporten te krijgen. Het sportpark Geusselt Noord (rondom het nieuwe zwembad) wordt afgemaakt, en professioneel beheer en toezicht in de vorm van sportparkmanagement wordt getest op de parken West, Geusselt en Itteren. Op de overige parken doet de gemeente sober onderhoud, om te verzekeren dat er veilig gesport kan worden.

Wethouder van sport Gerdo van Grootheest: "Door het beperkte budget voor de komende 2 jaar hebben we scherpe keuzes moeten maken. Ik baal ervan dat we op dit moment een aantal verenigingen niet datgene kunnen bieden wat zij nodig hebben. Maar op deze manier kunnen we het spreidingsbeleid in zijn volle omvang testen, en belangrijker nog kunnen we gericht investeren om de buitensport sterker te maken."

In 2008 heeft de gemeenteraad het spreidingsbeleid buitensportaccommodaties vastgelegd. Met dit beleid wilde de raad de ongezonde omgeving van de Maastrichtse buitensport aanpakken. De sportdeelname ligt in Maastricht onder het landelijk gemiddelde, relatief veel sportverenigingen bevinden zich in zwaar weer en er is achterstallig onderhoud op de accommodaties. Het spreidingsbeleid is bedoeld om de verenigingen meer perspectief te bieden, de accommodaties een kwaliteitsimpuls te geven en meer Maastrichtenaren te laten sporten. In 2013 beslist de gemeenteraad of het spreidingsbeleid buitensportaccommodaties wordt doorgezet.