Ingezonden persbericht


Minister aan zet voor spoorveiligheid

Arie Slob noemt het rapport van de onderzoeksraad voor de veiligheid over spoorbeveiliging n.a.v. het ongeluk in Barendrecht in september 2009 pittig. "De onderzoeksraad toont aan dat de problemen met het door rood rijden van treinen al tientallen jaren bestaan en dat ondanks eerdere ongelukken en onderzoeksrapporten duidelijke besluiten over de invoering van nieuwe spoorbeveiliging niet genomen zijn."

De onderzoeksraad spreekt van een rituele dans van alle betrokken partijen waarbij de nadruk ligt op wat relatief gemakkelijk kan, en niet op wat daadwerkelijk noodzakelijk is. Het ontsporingsrisico bij goederentreinen is niet teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau en de minister heeft volgens de onderzoeksraad de spoorpartijen daar onvoldoende op aangesproken. Slob: "De minister moet deze besluiteloosheid doorbreken."

De ChristenUnie steunt de oproep van de onderzoeksraad dat de minister ook snel een beslissing moet nemen over de invoer van de nieuwe Europese spoorbeveiliging ERTMS. "Het is onverantwoord hiermee te wachten tot 2013. De Kamer heeft recent een amendement van de ChristenUnie aangenomen om nog dit jaar 37,5 mln hiervoor beschikbaar te stellen. De minister kan dus aan de slag!" De ChristenUnie wil dat conform het advies van de onderzoeksraad binnen 12 maanden wordt besloten waar en wanneer ERTMS wordt ingevoerd.

Vandaag stelde Arie Slob ook mondelinge vragen over het ongeluk bij Zevenaar vorige week. De oorzaak van dit ongeluk lijkt te zijn dat de spoorbeveiliging is gesaboteerd door koperdieven. Slob: "Dat is al ernstig genoeg, maar nog ernstiger is dat dit niet door de systemen van ProRail is gesignaleerd. En dat maakt dat er een acuut probleem is op het spoor want dit kan dus overal op het spoorwegnet gebeuren". Minister Schultz gaf aan dat circa 250 plaatsen in Nederland inmiddels extra worden bewaakt en dat wordt gewerkt aan een oplossing van dit veiligheidsprobleem.

Anne Paul Roukema
Voorlichter Tweede Kamerfractie
CristenUnie
E: a.roukema@tweedekamer.nl
M: 06-34331023
T: 070-3183057
aanwezig maandag, dinsdag en donderdag