Gemeente Leeuwarden



Koper- en looddiefstal op Leeuwarder begraafplaatsen

Door de hoge prijzen voor koper, lood en andere metalen is diefstal hiervan een veelvoorkomend probleem. Ook op de Leeuwarder begraafplaatsen komt koper- en looddiefstal veel voor. De gemeente Leeuwarden en Politie Fryslân vragen zowel metaalopkopers als bezoekers van de begraafplaatsen hier alert op te zijn.

Lood- en koperdieven stelen koperen leidingen van het spoor, daklood en bliksemafleiders maar ook lood van grafmonumenten en andere onderdelen van graven. Terwijl verkoop van het gestolen materiaal vaak maar enkele tientjes oplevert, is de materiele en zeker ook de emotionele schade voor de benadeelde vaak enorm.

Aantal diefstallen 2010

In 2010 zijn 60 gevallen van diefstal van vooral koper op de Huizumerbegraafplaats geconstateerd en maar liefst 120 gevallen op de Noorderbegraafplaats. De gemeente Leeuwarden doet in alle gevallen aangifte van diefstal en vernieling. Grafmonumenten zijn eigendom van de rechthebbenden, de gemeente kan zelf bij de daders dus geen schadevergoeding eisen. Rechthebbenden van de grafmonumenten kunnen dit wel; de gemeente adviseert de rechthebbenden dan ook zelf aangifte te doen.

Opsporing

De gemeente Leeuwarden en Politie Fryslân werken samen met metaalopkopers om de daders op te sporen. De opkopers kijken uit naar de gestolen goederen en attenderen politie en gemeente op verdachte personen en partijen. Deze werkwijze heeft in 2010 tot één aanhouding geleid. Deze persoon kon alleen voor heling worden veroordeeld. Zijn diefstal leverde hem slechts ¤ 10,- op, de schade beddroeg vele duizenden euro's, nog afgezien van de vaak nog veel grotere emotionele schade.

Ook bezoekers en omwonenden van de begraafplaatsen wordt gevraagd alert te zijn op de dieven. Ziet u verdacht gedrag? Bel meteen de politie op 112!




Gemeente Leeuwarden