Ingezonden persbericht


PvdA-Voorlichting

Den Haag, 18 januari 2011

PvdA: Cassatie Leers over de ruggen van asielkinderen

De PvdA is teleurgesteld dat minister Leers heeft besloten in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof om geen kinderen van de ouders te scheiden. Volgens de PvdA horen minderjarige kinderen van asielzoekers niet op straat, en is het geen alternatief de kinderen dan maar bij de ouders weg te halen.

"Leers is hardleers. Hij gaat per se tot het gaatje om deze onmenselijke praktijk voort te zetten", aldus Tweede Kamerlid Hans Spekman. "Onbegrijpelijk. Wij moeten als Nederland de kinderrechten respecteren en de uitspraak van het Hof daarover is glashelder. Kinderen hebben recht op onderdak. En je haalt zo'n kind niet bij de ouders weg!"

De PvdA pleitte in de initiatiefnota "Altijd onderdak voor kinderen" al langer voor terugkeerhuizen voor gezinnen met kinderen, naar Belgisch voorbeeld. Die nota ligt nu bij de Raad van State. "In die opvanghuizen moet met de gezinnen worden gezocht naar perspectieven voor terugkeer", vindt Spekman. "Maar ondertussen krijgen de kinderen wel onderdak, onderwijs en medische hulp. Dat is beschaving in dit land."

De PvdA verwacht van minister Leers dat hij zo snel mogelijk aan de slag gaat met de nieuwe opvang voor gezinnen met kinderen. Daarbij staan onderwijs, behoorlijke voorzieningen en behoud van de sociale omgeving voor de PvdA voorop.

Noot voor de redactie,