Ingezonden persbericht


'Kabinet moet preventie zelfdoding meer urgentie geven'

"Het kabinet moet meer werk maken van de preventie van zelfdoding. Het aantal zelfdodingen is afgelopen jaar weer toegenomen. Dit moet veel hoger op de agenda komen te staan van de minister." Dat stelt Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) ziet in het toegenomen aantal zelfdodingen aanleiding voor extra inspanningen en investeringen in preventiebeleid. En niet, zoals het kabinet, om de streefnorm los te laten. "Minister Schippers laat het streefcijfer nu al na een jaar los. Het valt mij enorm tegen dat zij niet het onderzoek naar oorzaken van deze stijging afwacht. Wat mij betreft ontbreekt het gevoel van urgentie en ambitie."

Voordewind pleit ervoor te investeren in bewezen methoden om suïcidaliteit te herkennen en te behandelen. Op dit moment is een signaleringsinstrument voor de jeugd in ontwikkeling, waar veel behoefte aan is. "Door te investeren in bewezen methoden kunnen we nog meer mensen bereiken en helpen die in nood zitten. Ik wil dat de acties van de minister minder vrijblijvend worden".

Ook op het spoor blijkt het aantal zelfdodingen te zijn gestegen. De ChristenUnie roept al jaren dat er meer gedaan moeten worden aan suïcidepreventie op het spoor. Met name op risicolocaties ontbreekt het nog vaak aan goede maatregelen.

Joël Voordewind: "Het is triest dat er weer een lichte stijging is van het aantal zelfdodingen. Vooral ook de lichte toename van het aantal zelfdodingen onder jongeren vind ik zorgelijk. Deze jongeren staan aan het begin van hun leven, het is verschrikkelijk dat zij maar één uitweg zien. Wij moeten hun helpen een andere oplossing te vinden voor hun problemen."

Niet alleen het aantal zelfdodingen, ook het aantal pogingen daartoe laat zien dat veel mensen uit pure wanhoop de hand aan zichzelf slaan. Hulplijn en -website 113 Online heeft, mede dankzij inzet van de ChristenUnie, een doorstart kunnen maken in 2011. Dit platform heeft al voor veel mensen grote betekenis gehad.

Joel Voordewind schreef in 2007 een notitie met aanbevelingen om tot nationaal suïcidepreventiebeleid te komen: "De noodkreet gehoord". De meeste aanbevelingen uit deze notitie werden overgenomen door het vorige kabinet, zoals de financiering van hulplijn 113 Online en het formuleren van een ambitieniveau. "Dat mogen we niet na een aantal jaar al verlaten."

U kunt de notitie uit 2007 hier downloaden: http://www.christenunie.nl/l/nl/library/download/192747?format=save_to_disk&return_uri=%2Fnl%2Fpage%2F7611%3Freturn_uri%3D%252Fnl%252Fmedewerkers_tweedekamer




Ingezonden persbericht