Trots op Nederland

18 jan 2011 | MOSKEEËN DWARSBOMEN ONDERZOEK

Minister Piet Hein Donner meldde 17 januari in een brief aan de Tweede Kamer dat het Verwey-Jonker Instituut de opdracht tot het verrichten van een onderzoek naar het pedagogisch klimaat bij koranlessen terug had gegeven.

Het onderzoeksbureau heeft, ondanks eigen inspanningen, een bemiddelingspoging vanuit FORUM en een toezegging van een van de moskeebesturen tot het verlenen van medewerking, geen afspraken heeft kunnen maken met een Tilburgse en Amsterdamse moskee. Aanleiding voor het onderzoek was onder meer de islamitische leraar Suhayb Salam uit Tilburg, zoon van de imam die in 2004 weigerde Rita Verdonk de hand te schudden, die zijn studenten haat zou bijbrengen jegens ongelovigen.

Trots op Nederland is van mening dat kwalitatief onderwijs gericht op deelname aan de Nederlandse samenleving te allen tijde dient te zijn gewaarborgd. Deelname aan een onderzoek hierover zou niet vrijblijvend moeten zijn. Hij die geen openheid wenst te geven heeft kennelijk iets te verbergen.
Bovenstaande leidt voor de fracties van Trots op Nederland Tilburg en Amsterdam tot het stellen van de volgende vragen:

1. Kan het college aangeven welke moskee binnen onze gemeente het hier betreft?

2. Deelt het college de mening dat onderzoek naar de pedagogische cultuur van koranlessen in een moskee noodzakelijk is zeker als hier aanleiding toe is ook indien de betreffende instelling niet valt onder de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie van het Onderwijs? Zo ja, ziet u ook lokaal mogelijkheden tot het uitvoeren van een dergelijk onderzoek binnen welk kader dan ook en bent u bereidt dit onderzoek uit te voeren?

3. Heeft het college middelen om deelname aan het betreffende onderzoek af te dwingen? Zo ja welke en op welke termijn gaat u deze inzetten. Indien de betreffende moskee ondanks bovengenoemde inspanningen alsnog weigert inzicht te geven in de pedagogische cultuur bent u dan bereid de moskee tijdelijk al dan niet definitief te sluiten?

In afwachting van uw antwoorden verblijven wij. Mocht u concrete voorbeelden willen van bovenstaande problematiek kunt u altijd contact met ons opnemen.

Namens de fracties van Trots op Nederland,

Joost van Puijenbroek (Tilburg)
Ans van der Velde (Amsterdam)