Wageningen Universiteit en Researchcentrum 19 jan 2011 20:00 - 19 jan 2011 22:00

Locatie: Forumgebouw (Wageningen Campus), Wageningen University, zaal C222, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen

Organisatie: Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University

Lezingenserie Insecten en Maatschappij
Insecten zijn lekker, belangrijk, mooi en nuttig

We leven op een planeet van insecten: er zijn er 250 miljoen per persoon. En wij kunnen niet zonder. Een derde deel van ons dieet is afhankelijk is van bestuiving door insecten. Australië heeft voorkomen dat het een grote mesthoop werd door mestkevers te importeren. Insectenplagen in de landbouw worden door legers nuttige insecten in bedwang gehouden. In de Verenigde Staten zijn deze diensten 57 miljard dollar per jaar waard. En in de toekomst wordt onze eiwitbehoefte wellicht vervuld door insecten. Tijdens de gratis toegankelijke lezingenserie Insecten en Maatschappij in het Forumgebouw op Wageningen Campus nemen bekende biologen en andere wetenschappers de bezoeker acht avonden mee in de bijzondere en wondere wereld van insecten.

Vanavond: Insecten in natuurbeheer

* Gevolgen van klimaatverandering voor dagvlinders: ook het microklimaat verandert! - Dr.ir. Michiel Wallis de Vries (Vlinderstichting en Lab. voor Entomologie, Wageningen University)
* Veranderingen in de Europese vlinderfauna en wat kunnen we eraan doen?Drs. Chris van Swaay (Vlinderstichting)

Deze lezingenserie wordt door het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, georganiseerd. De serie behandelt uiteenlopende onderwerpen waarin wetenswaardigheden, feiten, onderzoek maar ook opmerkelijke ervaringen met insecten naar voren komen. Wat doet klimaatverandering met onze insecten? Gaan we malaria uitroeien, een ziekte die nu een tol eist van 900.000 dodelijke slachtoffers per jaar? Wat is de rol van insecten in de film en de kunst? Wat leert de honingbij ons bij het maken van robots?

Volgende week: Insecten in hollywood

---