ID&T


Exchanghibition bank & pool of plenty

12-01-2011 - "When Bankers get together for dinner they discuss Art. When artists get together for dinner, they discuss money" - Oscar Wilde

Bijna iedereen heeft wel herinneringen aan het beeld van Dagobert Duck, duikend in zijn geld. Rijkdom en materieel bezit zorgden ooit voor utopische plaatjes van verlangen voor kinderen over de gehele wereld, maar zijn in rap tempo voornamelijk dubieus van aard en dystopisch geworden in recente tijden, waarin opeenvolgende financiële crisissen de schijnbaar eeuwig op ons wachtende pot met goud hebben doen oplossen in het niets. Tijden, waarin hebzucht en een jacht naar steeds meer rijkdom door velen wordt gezien als de reden van het dreigende failliet van onze consumptie maatschappij. Niet alleen heeft een zwembad gevuld met geld een steeds negatiever imago gekregen, het is inmiddels ook een onwerkelijk plaatje in een tijd waarin fysiek geld inmiddels voor het grootste deel is vervangen door plastic kaarten, gekoppeld aan abstracte cijfers op digitale displays.
Maar wat je gevoelens ten opzichte van geld en rijkdom ook zijn of waren, kun je de lokroep van een zwembad vol met geld weerstaan ?

Dat zwembad wordt de Pool of Plenty - een zwembad gevuld met miljoenen bankbiljetten, gebundeld in door papieren bandjes bijeengehouden stapeltjes. Geen echt geld, maar kleine kunstwerkjes met de uitstraling van geld. De geldelijke waarde van kunst, in tegenstelling tot de spirituele waarde, de sociale functie en de mogelijkheid tot reflectie, lijkt voor het publiek steeds meer de echte waarde van een kunstwerk te bepalen, gevoed door nieuwsberichten over met diamanten belegde schedels en Picasso's die meer dan honderd miljoen opbrengen. En ook ons nieuwe kabinet lijkt kunst slechts op zijn financiële merites en zogenoemde `verdiencapaciteit' te beoordelen.

Bezoekers kunnen, geassisteerd door badmeesters, het zwembad betreden, maar, hoe verleidelijk ook, niet één van die miljoenen mooi uitziende biljetten meenemen. Om diefstal te voorkomen zal het zwembad namelijk bewaakt worden door security personeel en zal het zo goed als onmogelijk zijn ongezien een bankbiljet mee te smokkelen. Zeker omdat het publiek in ondergoed of zwemkleding het bad dient te betreden.

Het is wel mogelijk om een biljet te verkrijgen en wel bij de bank: In een tijd van financiële crisis, waarin steeds meer banken omvallen, begint Dadara een nieuwe bank: de Exchanghibition Bank: http://www.exchanghibitionbank.com/

Een rondreizend wisselkantoor als interactieve installatie, die bankbiljetten uitgeeft, waarvan sommige met een nominale waarde van nul en andere van honderdduizend. Bedragen, die uiteindelijk minder invloed op de waarde kunnen hebben dan esthetische overwegingen en vraag en aanbod. De bank zal in de periode voorafgaand aan het zwembad project ook zelfstandig rondreizen en komt hierbij op verschillende plekken die cultureel kunnen zijn, maar ook guerilla-achtig in de openbare ruimte. De wisselkoers die hieruit ontstaat zal middels de miljoenen biljetten in het zwembad, ook leiden tot een waarde van het gehele werk van vele miljoenen. Maakt dit het ook tot een goed kunstwerk ?! Het zwembad zal voor het eerst gebouwd worden op het Burning Man Festival in Nevada, dat gebaseerd is op een gift economy, waar geld niet bestaat en voor de meesten een taboe is.

Ook de financiering van het project gaat onderdeel worden van het project zelf. Welk gedeelte word door de overheid overeind gehouden en welk gedeelte door het publiek ? In een tijd waarin de overheid kunst niet meer wil steunen, maar banken tenslotte wel :-)

En daarom vraagt de bank ook jullie om steun via de volgende crowdfunding pagina: http://www.indiegogo.com/Exchanghibition-Bank !!

Er is ook een aparte blog voor het project, waar niet alleen over de voortgang en perikelen van het project geblogd wordt, maar ook en vooral verschillende gastbloggers en schrijvers stukken posten over geld en kunst en de verbanden en fricties tussen de financiele en intrinsieke waarde van kunst: http://blog.artasmoney.com/

Hier gaan verschillende gastbloggers voor schrijven zoals King Adz (Street Knowledge ), Def P, Ronald Plasterk, Ladybee (art curator Burning Man), maar ook bijv. Duncan Stutterheim.

Via http://www.facebook.com/ArtAsMoney kun je alle onderdelen makkelijk volgen, als je 'bevriend' raakt met de bank en op 19 Januari kun je 'live' horen waar het allemaal over gaat op de Pecha Kucha avond in de Trouw in Amsterdam.