Gemeente Enschede

Gevel Sanders aan Molenstraat behouden

De witte gevel van Sanders machinefabriek wordt voorlopig gespaard van de slopershamer. Hiertoe is besloten door de samenwerkende partners in het Middengebied van de Spoorzone (Proper Stok, de Woonplaats en de gemeente).
In de uitwerking van de plannen blijkt dat er mogelijkheden zijn om de gevel aan de Molenstraat in te passen in het stedenbouwkundig plan. Om de zuidgevel te behouden zijn wel maatregelen nodig ter ondersteuning. De sloopwerkzaamheden starten dit voorjaar.

De sloop van Sanders is noodzakelijk om de plannen voor het Middengebied van de Spoorzone mogelijk te maken. In een eerder stadium heeft onderzoek uitgewezen dat behoud van het hele Sanderscomplex bouwtechnisch en financieel niet verantwoord was. Vervolgens is een sloopvergunning aangevraagd en in 2010 afgegeven. Sanders machinefabriek ligt in de eerste fase van het Middengebied. Het stedenbouwkundig plan voor dit deel voorziet in een stedelijk compact woonmilieu met doorkijkjes en een gevarieerd straat- en gevelbeeld.

De ontwikkeling van de Spoorzone is van groot belang in de Enschedese ambitie om dé stad van Oost Nederland te worden, met een centrum dat er toe doet. De Spoorzone heeft een gunstig effect op de werkgelegenheid en voegt een nieuw en bijzonder woonklimaat toe aan de binnenstad. De provincie Overijssel onderkent het belang van de Spoorzone voor Enschede en heeft EUR 7 miljoen bijgedragen om de eerste fase van het Middengebied mogelijk te maken.
De Spoorzone en de ontwikkeling van Stadsweide/Medisch Spectrum Twente en het Actieprogramma Binnenstad zijn belangrijke pijlers onder het (her)positioneren van het centrum van Enschede.