Gemeente Haaksbergen


Over bezuinigingen

19-01-2011 Delegatie bibliotheekbestuur in gesprek met gemeenteraad

Verdeeld over twee avonden spraken de leden van de gemeenteraad maandagavond 17 en dinsdagavond 18 januari met vertegenwoordigers van allerlei verenigingen en instellingen die jaarlijks subsidie van de gemeente krijgen. De gesprekken vormden een opmaat naar de besluitvorming over de forse bezuinigingen die de gemeente de komende jaren moet doorvoeren. Snoeien in subsidies is daarbij een van de voorgestelde maatregelen. De gesprekken waren vooral bedoeld voor de raadsleden om een goed beeld te krijgen van de eventuele gevolgen daarvan.
Theater De Kappen vormde het decor voor de nieuwe aanpak van de Haaksbergse gemeenteraad om straks weloverwogen een besluit te kunnen nemen. Verdeeld over twee groepen praatte de raad maandagavond om beurten met vertegenwoordigers van de wat grotere gesubsidieerde instellingen. Dat zijn Stichting Groot Scholtenhagen, zwembad De Wilder, VVV Haaksbergen, 't Iemenschoer, de bibliotheek en de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening.

Extern
Op de tweede avond, dinsdagavond, splitste de gemeenteraad zich op in drie groepen. In totaal werd met vertegenwoordigers van totaal 27 verenigingen gesproken. Alle gesprekken werden geleid door een externe gespreksleider.
"We hebben hier echt heel veel aan gehad" en "Dit was heel verduidelijkend". Zo reageerden enkele raadsleden na afloop.

Verder
Over enkele weken - op 9 februari - praat de gemeenteraad verder over de bezuinigingen die in de komende jaren moeten worden gerealiseerd. Dan is er een zogeheten opiniërende raadsbijeenkomst. Precies een maand later, op 9 maart, neemt de gemeenteraad een definitief besluit over wat er de komende jaren nog wel en niet kan.