Gemeente Vlaardingen


Groen goud: Winters snacken in de tuin

19-01-2011 |

Vlaardingen kiest al jaren voor een groene en milieubewuste koers. Dat heeft geleid tot een verrassend groene stad; een stad waar het goed wonen is. Daarom werd de stad in 2009 Groenste stad van Nederland en won Vlaardingen in 2010 goud bij de Europese Entente Florale. Groen goud dat we graag met alle inwoners delen. Bijvoorbeeld in de vorm van deze column. We ondernemen een ontdekkingstocht door de groene stad: van de stadsparken tot uw balkon of achtertuin. Gaat u mee?

sijs op een tak

In de winter hebben we wat meer calorieën nodig om de kou te kunnen trotseren. Al die kerstkransjes en oliebollen hadden dus zo hun nut. Vogels moeten hun lichaamstemperatuur op zo'n 40 graden zien te houden en dat valt niet mee op winterse dagen. Gelukkig zit de natuur boordevol lekkernijen. Zeker als u uw tuin niet te netjes heeft opgeruimd in het najaar: aan verdorde planten zit vaak nog zaad en daar waar veel takjes en bladeren liggen, zijn voedzame insecten te vinden. Alleen sneeuw en strenge vorst maken het leven voor de vogels beduidend lastiger.

Vliegend Vlaardingen
U kunt zelf invloed uitoefenen op het soort vogel dat van uw lekkernijen geniet. Vinken houden bijvoorbeeld van zonnebloempitten en koolzaad. Smeer pindakaas op een boom om spechten en boomkruipers te verrassen. Vergeet ook de mussen niet. U kunt voor hen bijvoorbeeld giersttakjes kopen bij de dierenwinkel. Maar kleine stukjes bruin brood of gekookte aardappel (zonder zout), waarderen zij ook. Met gewelde rozijnen en oud fruit doet u de koperwiek en lijster een plezier.

U kunt deze winter weer volop genieten van vliegend Vlaardingen. U kunt door de hele stad sijsjes aantreffen. Kijk maar eens omhoog bij de zwarte elzen in de stad, daar zit deze kleine geelgroene vinkensoort vaak de elzenzaadjes op te peuzelen. Ook barmsijsjes komen op dit voedsel af, maar daarvan zijn er deze winter niet veel in de stad. Verder zijn er nu veel Scandinavische merels en roodborstjes. Deze toeristen vallen op doordat ze tammer zijn dan onze eigen merels en roodborstjes. Ook een juweeltje om naar uit te kijken: wie in een erg groene omgeving woont (bijvoorbeeld in Ambacht of Holy-Noord) kan met veel geluk de Appelvink op de voederplank krijgen.

roodborstje

Wie voert u?
Er zijn meer dieren die zin hebben in een stevig wintermaal. Misschien vindt u een donzig klein muisje die met uw broodkruimels wegloopt nog wel aardig, maar als de ratten en meeuwen uw woonomgeving belagen, dan vinden veel mensen dat minder prettig. Om dat te voorkomen is het goed de vogels niet meer voedsel te geven dan ze op kunnen. Verder kunt u de vogels het best in de ochtend voeren. Na een nacht slapen kunnen ze een stevig ontbijt wel gebruiken. Voer dat u 's avonds buiten legt is eerder voor de ratten en muizen. Voer de vogels alleen in uw eigen tuin of op uw eigen balkon en vraag uw buren of zij daar geen last van hebben. Want hoe prachtig vogels ook zijn, vogelpoep op het balkon of oude broodresten op het trottoir kan ook heel vervelend zijn.

Meer weten?
Kijk op www.vlaardingen.nl/groen. Heeft u een groene vraag, of wilt u een groene belevenis met ons delen? Stuur ons dan een e-mail.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000