HISWA



Inholland ontwerpt snelste zeilbootje van Nederland

17-1-2011

---

Team 9 van Hogeschool Inholland, met de boot CounterWeight, ontwierp en bouwde de snelste modelzeilboot van Nederland. Het team won op 14 januari de zeilrace van 11 strijdende studententeams van de TU Delft en Hogeschool Inholland. Deze race vond plaats in het Ondiepwaterbassin van onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen.

Het winnende team, bestaande uit Diederik Wijnen, Bas de Jong, Lucas van Leeuwen, Tim van Gils en Hans Slieker, ontwierp een schip met veel zeil, dat men onder controle wist te houden door een innovatief ballastgewicht. De CounterWeight legde de snelheidsbaan af in 19 seconden en de driehoeksbaan in 78 seconden.

Innovatieprijs

Het ontwerp SubZero, gemaakt door Elkan van den Boogaard en Alex de Vos van Hogeschool Inholland, won de innovatieprijs. Het was de eerste keer dat MARIN een zeilende onderzeeër in haar faciliteit ontving en deze bleek ook nog te kunnen varen. Reden voor de jury om de onderzeeër uit te roepen tot meest innovatieve zeilboot.

Aangepaste regels

De zeilschepen werden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij er twee banen afgelegd moesten worden. De deelnemers moesten laten zien dat hun bootjes niet alleen snel kunnen varen, maar ook snel boeien kunnen ronden. "Bij de bouw was bijna alles toegestaan", zegt Rogier Eggers, Project Manager bij MARIN en medeorganisator van deze zeilwedstrijd. "Ieder jaar worden de regels wat aangepast om kopiëren van voorgaande jaren onmogelijk te maken. Dit jaar moest er een monohull gebouwd worden, die niet langer mocht zijn dan 90 cm, niet breder dan 30 cm en met een maximale diepgang van 40 cm. Ook nieuw is dat er vier motortjes aan het model toegevoegd mochten worden om onder andere de zeilen en roeren te bedienen. Dit gaf de studenten erg veel mogelijkheden voor geavanceerde technieken."

De wedstrijd is onderdeel van het onderwijsprogramma dat studenten van de minor-opleiding 'Zeiljachten' van de TU Delft en Hogeschool Inholland volgen.

Watersporters