Gemeente Oisterwijk

Uitbreiding fietsenstalling NS Station Oisterwijk met 400 overkapte plaatsen

De gemeente Oisterwijk heeft in samenspraak met ProRail een plan gemaakt voor uitbreiding van de fietsenstalling bij het NS Station in Oisterwijk. Het gaat om een uitbreiding van ruim 400 overkapte fietsenstallingen. Hiermee wordt ruimschoots in een acute behoefte voorzien.

Momenteel zijn er in Oisterwijk 552 overkapte fietsklemmen en 136 fietskluizen. Eind vorig jaar zijn tellingen gedaan. Daaruit bleek dat de acute behoefte nu 773 klemmen is en 99 kluizen. Met de tellingen is ook een prognose gemaakt voor 2020. Naar verwachting zijn er dan 1044 overkapte fietsenstallingen nodig en 126 kluizen. Met de uitbreiding van 400 klemmen wordt het huidige tekort ruimschoots opgelost en wordt ook al bijna aan de prognoses voor 2020 voldaan.

Realisatie van de uitbreiding wordt nog dit jaar verwacht. ProRail en de Provincie Noord Brabant nemen de kosten op zich.

Achtergrond

Dit project is onderdeel van het actieprogramma Fiets in de Versnelling dat wordt uitgevoerd onder regie van de provincie Noord-Brabant. Bij de uitvoering wordt intensief samengewerkt met fietspartners uit het bedrijfsleven, overheden, kenniscentra en belangen- en brancheorganisaties. Doel is om (potentiële) treinreizigers voldoende en adequate stallingvoorzieningen aan te bieden waardoor zij makkelijker en vaker met de fiets naar het station kunnen reizen. Tevens gaat men met dit project de verrommeling van de openbare ruimte tegen. De uitbreiding van de fietsenstalling in Oisterwijk is ook onderdeel van het landelijke ProRailplan `Ruimte voor de fiets'.