Gemeente Cromstrijen


Bewoners spreken zich uit over bezuinigingsmaatregelen

(19-01-2011)

Een drietal inwoners sprak maandag 17 januari 2011 hun zorg uit over de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen voor Cromstrijen. De raadscommissies hoorden deze zorgen aan en gingen daarna met elkaar in discussie over de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen.

De heer Van der Veer sprak als voorzitter van de ANBO afdeling Klaaswaal zijn zorgen uit over de sluiting van het Korstanjehuis in Klaaswaal. Deze maatregel staat genoemd als mogelijke bezuiniging vanaf 2012. De alternatieven die het college wil onderzoeken, de Hoeckenisse, sportzaal De Bongerd en de voetbalkantine van SSS, ziet de heer Van der Veer niet als serieuze opties. Ook riep hij de commissieleden op alert te zijn op mogelijke gevolgen van bezuinigingen binnen de Wmo.

Namens Bibliotheek Hoeksche Waard meldde mevrouw Kints dat de bibliotheek zich al voorbereidde op de komende bezuinigingen met het opstellen van een strategisch beleidplan. Dit plan wil de bibliotheek de komende periode bespreken met de gemeenten in de Hoeksche Waard. Volgens mevrouw Kints zou het verdwijnen van een deel van de gemeentelijke subsidie aan bibliotheek Cromstrijen mogelijk een sluiting van de vestiging in Klaaswaal tot gevolg hebben.

Als laatste luidde mevrouw Van Dalen de noodklok voor de geitenwei in Klaaswaal. Samen met 4 vaste vrijwilligers en 2 oproepkrachten zorgen zij voor de dieren naast de Hoeckenisse in Klaaswaal. Wanneer de gemeente de voorgestelde bezuiniging doorvoert, verdwijnt de geitenwei. "Hierdoor verdwijnt een maatschappelijke voorziening voor jong en oud", aldus mevrouw Van Dalen.

De commissieleden haakten vervolgens in op de reacties van de insprekers. Alle partijen waren het erover eens dat bezuinigingen het minst populaire onderwerp is om te behandelen. "We praten liever over uitgeven dan over snijden", aldus de heer Oostveen van het CDA. Toch kon een meerderheid instemmen met de bezuinigingsmaatregelen. Wel roepen de zorgen van de insprekers verduidelijking op bij een aantal maatregelen. De komende periode bespreken de partijen de maatregelen met hun fracties.

Op 15 februari 2011 spreekt de gemeenteraad zich definitief uit over de bezuinigingen. Tijdens deze vergadering kunnen de partijen nog met alternatieve bezuinigingsvoorstellen komen.

Aanpak in Cromstrijen
Hoewel het exacte bezuinigingsbedrag van de Rijksoverheid nog niet bekend is, stelt het college voor om, vooruitlopend daarop, vanaf 2012 de bezuinigingen maximaal in te zetten. Dit voorkomt dat inwoners, bedrijven en verenigingen meerdere malen met bezuinigingen worden geconfronteerd. Als de Rijksbezuinigingen lager uitvallen dan verwacht, wil het college het geld gebruiken voor het maken en uitvoeren van nieuw beleid of het afzwakken van de voorgestelde bezuinigingen.