D66

woensdag 19 januari 2011

Meer rechten voor patiënten

Gerben Jan Gerbrandy vindt de nieuwe wet met meer rechten voor patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg een grote stap vooruit.

"De wet biedt alle patiënten eindelijk zekerheid over de vergoeding van in het buitenland genoten zorg, niet alleen de best geïnformeerden", aldus Gerbrandy. "De open grenzen in Europa bieden veel voordelen en die voordelen moeten we benutten. Ook als het om gezondheidszorg gaat."

Teleurstellend

Gerbrandy vindt het wel teleurstellend dat de aanbieders van zorg buiten de wet gehouden zijn. "Gezien de exploderende zorgkosten in Europa is juist dat hoognodig. Het is een gemiste kans dat we ook daar niet meer gebruik maken van de voordelen van één Europese markt".

Duidelijke wetgeving

De aangenomen richtlijn zorgt voor meer duidelijkheid en legt eerdere uitspraken van het Europese Hof vast. Zo besloot het Hof enkele jaren geleden al dat men zorg in het buitenland moet kunnen krijgen als er in eigen land tijdelijk onaanvaardbare wachtlijsten zijn. Bovendien moeten patiënten minstens dezelfde vergoeding krijgen voor grensoverschrijdende zorg als voor zorg in eigen land.

Lidstaten behouden wel het recht om voorafgaande toestemming voor de vergoeding van grensoverschrijdende zorg te eisen als er een groot risico zou bestaan voor de financiële houdbaarheid van het systeem.