ROC Friese Poort

voorleesontbijt1

Het voorleesontbijt; een goede start

19 januari 2011

Om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren wordt jaarlijks de campagne De Nationale Voorleesdagen gevoerd. Deze campagne begint met het voorleesontbijt bij gastouders, op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

In samenwerking met gastouderbureau Catalpa lezen eerstejaars leerlingen van de opleiding Pedagogisch Werk van ROC Friese Poort voor aan jonge kinderen die opgevangen worden bij gastouders. Linda en Patricia volgen de opleiding Pedagogisch Werk. Een dag in de week lopen zij stage bij gastouder Simone Jansen. Tijdens de start van de Nationale Voorleesdagen kropen zij met peuters Senna, Maamke, Tristan en Jildou op de bank om voor te lezen.

Ook wethouder Marjan van der Aart, die onder andere Onderwijs in haar portefeuille heeft, was graag bereidt mee te doen aan het voorleesontbijt om zo te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vindt.

Ter voorbereiding op het voorleesontbijt hebben de leerlingen van de opleiding Pedagogisch Werk twee gastlessen gevolgd. Zo gaf de Friese schrijfster Riemkje Hoogland hen bruikbare tips over het voorlezen aan peuters. Ankie Schaafsma van gastouderbureau Catalpa vertelde over het gastouderschap in het algemeen.

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en het bezorgt kinderen veel plezier. Centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek van het jaar 2011 Fiet wil rennen van Bibi Duman Tak en Noëlle Smit. Het is een boek met een goed verhaal, aantrekkelijke illustraties en het biedt voldoende aanknopingspunten voor interactie met de peuters.

De elfdaagse campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de stichting CPNB en vindt in 2011 voor de achtste achtereenvolgende keer plaats. Jaarlijks wordt een groep bekende Nederlanders uitgenodigd om voor te lezen. Dit jaar zullen onder andere HKH Prinses Laurentien, Jan en Youri Mulder en PvdA-fractievoorzitter Job Cohen medewerking verlenen aan dit initiatief. De Nationale Voorleesdagen duren tot en met zaterdag 29 januari 2011.