Vakcentrum Levensmiddelen

Grens relatie zelfstandige ondernemer / commerciële organisatie bereikt!

19 januari 2011
---

De samenwerking tussen een zelfstandige ondernemer en een commerciële organisatie is een win win situatie. De laatste jaren komt de positie van de zelfstandige ondernemer echter in deze relatie steeds vaker onder druk te staan. Tijdens de manifestatie op woensdag 19 januari in het Hart van Holland te Nijkerk wordt aangegeven dat de grens hierbij is bereikt. De onafhankelijke positie van de zelfstandige ondernemer wordt uitgekleed doordat:

* Steeds vaker wordt de koopoptie gekoppeld aan de relatie met de financiering van het vestigingspunt. Een tijdelijke extra financiering tbv bijvoorbeeld een uitbreiding betekent binding. Onafhankelijke financiering is onmogelijk.

* De commerciële organisatie beconcurreert haar ondernemers met eigen webwinkels. Kannibalisering van het eigen marktgebied.
* Multi franchising is onmogelijk. De keuze voor de beste formule in het beste marktgebied is dan ook onmogelijk.
* De strijd om een nieuw vestigingspunt wordt over de rug van de zelfstandige ondernemer gevoerd.

* Na beëindiging van het contract met een commerciële organisatie is men verplicht om minimaal het eerste jaar met de handen over elkaar te gaan zitten. Activiteiten in de food detailhandel mogen niet worden ontplooid. Het concurrentiebeding slaat door.
* Prognoses zoals afgegeven door de commerciële organisatie kloppen te vaak niet.

* Opzeggen huur vanuit een beroep op de renovatiebepaling. Terugkeer is niet altijd een vanzelfsprekendheid

Het Vakcentrum maakt zich sterk voor een evenwichtige relatie. Een ondernemer dient ook in de pre contractuele fase beschermd te worden.
Het (post)concurrentiebeding dient te worden versoepeld, na de looptijd van contracten van ondernemers moet keuzevrijheid gelden. Koop- en voorkeursrechten ten faveure van de commerciële organisatie moeten verboden worden.
Eerlijke kansen bij uitgifte van nieuwe vestigingspunten en een nieuwe blik op de renovatiebepaling.
Een onafhankelijke financiering.

Om bovenstaande punten te bereiken zijn er diverse trajecten opgestart.
Zowel op europees als nationaal niveau. Zo wordt een rondetafelgesprek voorbereid met de NMa en vindt er binnenkort een gesprek plaats met een afgevaardigde van de Europese Commissie en leden van het Europees Parlement.