Radboud Universiteit Nijmegen


* Hersenen militairen passen ...

Hersenen militairen passen zich aan bij dreiging in missie

Datum bericht: 19 januari 2011

Uit onderzoek naar militairen, die tussen 2008 en 2010 hebben deelgenomen aan de ISAF missie in Afghanistan, blijkt dat het brein zich aanpast wanneer het wordt blootgesteld aan continue stress. De ervaren dreiging blijkt daarbij de belangrijkste voorspeller van de hersenaanpassing, niet de feitelijke gebeurtenis. Het gaat er niet om of er een bermbom voor je neus afging, maar de mate waarin dat als bedreigend werd ervaren. Dit bepaalt hoe het brein en het stresssysteem zich aanpast. Het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry publiceert de resultaten op 18 januari online.

Tussen 2008 en 2010 werd een groep van 36 militairen onderzocht. Voor en na deelname aan de missie is bij deze militairen de hersenactiviteit gemeten en vergeleken met de hersenactiviteit van een even grote controlegroep die thuis bleef. Uniek aan dit onderzoek is dat voor het eerst is gewerkt met een controlegroep. Deze controlegroep, die achterbleven in de kazerne in Nederland, kreeg wel een vergelijkbare gevechtstraining.

Eerste gecontroleerde onderzoek
`We kunnen door onze onderzoeksopzet nu voor het eerst concluderen dat de effecten op het brein ook daadwerkelijk zijn toe te schrijven aan de oorlogservaringen. De militairen van de ISAF-missie in Afghanistan hebben hun hersenen twee maal laten scannen . Daarnaast vulden zij vragenlijsten in over hun oorlogservaringen . Posttraumatische stress stoornissen (PTSS) ontwikkelden deze militairen niet maar wel veranderden door de ervaring neurale circuits in het brein die waakzaamheid regelen en ook betrokken zijn bij de emotieregulatie. Deze verandering bleef ten minste twee maanden bestaan nadat de militairen weer thuis waren,' aldus Guido van Wingen van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen, eerste auteur van het onderzoek.

Samenwerking met defensie
Het onderzoek maakt deel uit van een langlopend project in samenwerking met het Onderzoekscentrum van de Militaire Geestelijke Gezondheidzorg en het Rudolf Magnus Institute of Neuroscience in Utrecht. Activiteit in de amygdala en insula, de angst- en waakzaamheidscentra van de hersenen, neemt toe bij alle uitgezonden militairen. Maar de verandering in het emotieregulatiecentrum in de frontaalkwab is sterk afhankelijk van hoe ze de bedreigende gebeurtenissen tijdens uitzending hebben ervaren. De onderzoekers werken momenteel aan een vervolgstudie om te zien hoe lang de veranderingen in de hoofden van militairen blijven bestaan, en of degenen die veel stress ervoeren ook een hoger risico hebben om posttraumatische stressklachten te ontwikkelen.

Perceived threat predicts the neural sequelae of combat stress. Molecular Psychiatry 18 januari 2011